Србија и Балкан

Шоле: Нисам дошао да уцењујем, Србија да се придружи санкцијама Русији

Специјални саветник Стејт департмента изјавио да не жели да говори о томе на који ће начин убедити Приштину да спроведе споразуме
Шоле: Нисам дошао да уцењујем, Србија да се придружи санкцијама Русији© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Виши саветник Стејт Департмента Дерек Шоле изјавио је данас да није дошао у Приштину и Београд да би постављао било какве ултиматуме већ да изрази снажну подршку дијалогу уз посредство ЕУ и истражи начине како би дијалог могао да напредује.

Он је то рекао на конференцији за новинаре на питање Танјуга да ли је тачно да је Приштини постављен ултиматум да до пролећа формира ЗСО и додао да не жели да говори о томе на који ће се начин Приштина убедити да спроведе споразуме.

"Радимо у блиском партнерству са нашим колегама у ЕУ. Мој колега Ескобар је био почетком недеље у Бриселу како би о томе разговарао. Ја ћу моћи да обавим разговоре о томе како да све усмеримо у позитивном смеру и радићемо на томе у предстојећим данима", рекао је Шоле одговарајући питање да ли мисли да је ЕУ довољно јака да посредује у дијалогу и која је улога САД у том процесу.

Пренео је да је у Приштини истакао да би Заједница српских општина требало да се формира и да је разговарано о начину на који би то требало учинити.

"Требало би да се спороведе ЗСО и да то буде у складу са Уставом 'Косова'. Не могу да откривам на који начин ће се обавити имплементација споразума, то је корак за који верујемо да ће у одређено време бити спроведен", рекао је Шоле.

Постоји шанса за компромисно решење

Када се ради о постизању компромисног решења Шоле је рекао да сматра да постоји шанса да до тога дође.

"Европски предлог је добра основа за разговор, желимо да покренемо ту дискусију и надамо се да ће до ње доћи у наредним данима. Сматрамо да је напредак у нормализацији односа веома важан. Стабилност, пре свега сада због руске агресије. О детаљима предлога смо разговарали и то је нешто што чврсто поздрављамо", рекао је он.

Додао  је и да је имао разговоре са председником Србије, премијерком и министром спољних послова Ивицом Дачићем о бројним питањима, па и о тзв. Косову и да је том приликом истакао да САД желе да се смири криза која предуго траје и да желе да се ангажују у дијалогу и да га подрже.

"Верујемо да је дијалог уз посредство ЕУ најбољи пут да се унапреди европска будућност 'Косова' и Србије и поздрављамо обе стране у томе да интересе грађана ставе на прво место приликом доношења одлука и да се унапреди свакодневни живот грађана. Знамо да ће одлуке бити тешке, али САД су овде да подстакну лидере да предузму те критичне кораке, као што смо били ту и у прошлости. То је један од разлога зашто смо хтели да дођемо поново овде", рекао је Шоле.

Додао је да се разговарало и о енергетици, економији, као и даљој сарадњи САД и Србије.

"Подржавамо напоре Србије да диверзификује своје енергетске изворе, повећа енергетску ефикасност и ради на бољој повезаности региона, као и на повећању употребе обновљивих извора енергије. У кључном смо моменту када се ради о нашим односима. Односи САД и ЕУ су јачи него икада и желимо да помогнемо Украјини да се одбрани од руске агресије, али желимо и да радимо са Србијом како би промовисала демократију, економски развој, регионалне енергетске интеграције и владавину права", рекао је Шоле.

Додао је и да су од њега и амерички државни секретар Ентони Блинкен и председник САД Џозеф Бајден тражили да дође одмах на почетку године у регион.

Србија да се придружи санкцијама Русији

Србија требало да се придружи санкцијама Русији због специјалне операције у Украјини, навео је Дерек Шоле, истичући да је "понашање Русије неприхватљиво".

"Поштујемо ставове лидера у Београду, али из практичних разлога верујемо да Србија треба да испуни своју судбину и док год се буде држала даље од санкција не може да напредује. О томе разговарамо отворено. У протеклом периоду Србија је предузела неке значајне кораке као што је гласање против Русије у УН и спремни смо да радимо са пријатељима у Београду како бисмо их убедили да још више подрже Украјину којој је потребна значајнија подршка, али и да се казни понашање Русије", рекао је Шоле на конференцији за новинаре.

На питање о руској "Вагнер групи", Шоле је рекао да су САД веома забринуте због ње јер су видели акције те групе широм света, а сада и у Украјини.

"Знамо да та група регрутује војнике како у Србији тако и другде у свету и због тога смо забринути. Због тога радимо са владом у Београду као и широм света да неутралишемо њихове активности", рекао је Шоле.

Шоле је рекао и да је током дана имао прилику да се састане са представницима цивилног друштва у Србији са којима је разговарао о владавини права, слободи медија, новинарима

"Верујемо да су слободни медији битни за свако друштво", рекао је он.

На питање да ли је задовољан разговорима у Београду рекао је да јесте, као и да су билатерални односи Србије и САД јаки, стратешки, да две земље имају бројне заједничке интересе, било да се ради о енергетици, економији или приватном сектору.

"Верујемо да имамо снажну основу за даљу сарадњу и узбуђени смо због решавања проблема. Питање 'Косова' је нерешено и ту може да долази до криза као што је била пре неколико недеља. Не желимо то да видимо. Имамо стратешке односе са пуно потенцијала", закључио је.

image