Свет

Шведска све даље од НАТО-а?

Турски медији пренели су да су присталице ПКК-а у центру Стокхолма обесиле лутку са ликом турског председника Ердогана, што је само долило уље на ватру односа Турске и Шведске, коју је Анкара више пута упозоравала да подржава терористе
Шведска све даље од НАТО-а?www.globallookpress.com © © Depo Photos

Није прошло много од изјаве шведског премијера Улфа Кристерсона да Шведска не може да испуни све турске захтеве које је она испоставила скандинавској земљи како би јој одобрила чланство у НАТО, а на друштвеним мрежама осванули су снимци који су изазвали оштру реакцију турске политичке јавности.

Група демонстраната поставила је испред градске скупштине у Стокхолму вешала на која су наглавачке обесили лутку која личи на председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана. Агенција Анадолија пренела је да је снимак из шведске престонице подељен на налозима на друштвеним мрежама повезаним са Радничком партијом Курдистана (ПКК), која је у Турској проглашена за терористичку организацију, као и да је видео пратио титл на турском језику.  

Турска, иначе, од Шведске, на њеном путу ка НАТО-у, тражи изручење неколико особа које сумњичи да припадају ПКК-у, што Стокхолм до сада није учинио, па је снимак са вешалима долио уље на ватру која већ месецима тиња уз турска упозорења да је Шведска постала уточиште за поједине чланове ПКК-а и њихове присталице. 

Поводом снимка из Стокхолма, турско Министарство спољних послова позвало је амбасадора Шведске у Анкари како би му пренели најоштрије осуде и протесте због гнусног чина, захтевајући да такве терористичке провокације не буду дозвољене, а чиниоци да буду идентификовани и пронађени.

Шведском амбасадору пренето је и упозорење званичне Анкаре да се ради о очигледном кршењу трипартитног договора између Шведске, Турске и Финске, и "отвореним претњама нашој земљи".  

Реаговали су и бројни турски званичници, осуђујући не само починиоце овог дела, већ и шведске власти због нереаговања.

Потпредседник Турске Фуат Октај навео је да Анкара очекује да Шведска испуни обећања дата у погледу приступања НАТО-у и одмах предузме законске кораке против терористичких група и њихових присталица.

"Ови догађаји су још једном показали да је забринутост Турске легитимна. Ниједна демократска држава не сме да затвара очи пред оваквим противзаконитим акцијама", написао је Октај.

Портпарол турског председника Ибрахим Калин изјавио је да је званична Анкара упознала шведске власти са реакцијом турске државе и њеним очекивањима.

"Предузимање конкретних корака захтева закон, али и споразум који смо потписали", рекао је Калин.

Директор Одељења за комуникације турског председништва Фахретин Алтун навео је на Твитеру да је то што "терористи ПКК-а изазивају шведску владу у срцу Стокхолма доказ да шведске власти нису предузеле неопходне кораке против тероризма "како су тврдили последњих дана".

Он је позвао шведске власти да испуне своја обећања и подсетио их да је Турска 70 година чланица НАТО и да би било узалдно очекивати да ће учинити било какве уступке у том погледу.

Министар финансија Турске Нуредин Небати написао је да овај чин показује непоштовање према турском народу и држави и додао да је неприхватљиво да земља која жели да буде савезница Турске дозволи такву срамоту у својој престоници.

"Чињеница да су шведски органи реда допустили овакав издајнички и злочиначки терористички напад и да се нису умешале је јасан показатељ да Шведска није испунила своје обећање Турској и да није била искрена када је ставила свој потпис на споразум", написао је на Твитеру турски министар правде Бекир Боздаг.

На истој друштвеној мрежи речима осуде огласио се и шведски министар спољних послова Тобијас Билстром који је навео да влада подржава отворену дебату о политичким изборима, али се снажно дистанцира од претњи и мржње према политичким представницима.    

"Представљање погубљења изабраног председника испред градске скупштине је одвратно", написао је Билстром.

Само неколико дана пре овог чина, шведски министар Улф Кристерсон изјавио је да "Турска од нас жели оно што не можемо и нећемо да урадимо", пренели су труски медији, образлажући да је изручење грађана које тражи Анкара у надлежности судова, а не владе.

Који дан касније, он је објашњавао да је његова изјава била погрешно схваћена. Додао је и да Стокхолом поштује унутрашње одлуке земаља чланица НАТО.

image