"Блумберг": Запад не може себи да приушти да ситуација на КиМ ескалира у рат

Уреднички тим "Блумберга" упозорава да игнорисање ситуације на КиМ није у интересу Запада
"Блумберг": Запад не може себи да приушти да ситуација на КиМ ескалира у рат© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Западне дипломате морају да изврше већи притисак на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да суспендује политику коју српска мањина на северу КиМ сматра провокативном. Осим тога, Запад мора и да суспендује апликацију Србије за чланство у ЕУ све док се Београд не обавеже на временски распоред за признавање суверенитета тзв. Косова.

У анализи ситуације на КиМ, коју потписује уреднички тим "Блумберга", наводи се да Сједињене Америчке Државе морају јасно да ставе до знања лидерима у Приштини да спремност НАТО-а да задржи своје снаге на терену није неограничена.

"Континуирана војна подршка Запада 'Косову' требало би да зависи од знакова напретка ка мировном решењу које српским заједницама даје већу самоуправу", наводи "Блумберг".

У тексту се оцењује да "Европа не може себи да приушти још један рат" и да "спречавање сукоба захтева појачано ангажовање у региону и притисак на обе стране како би се дијалог наставио".

"Одржива западна дипломатија је потребна да се спречи нови рат у региону и почне изградња будућности са више наде за све народе", наводи се у тексту.

"Блумберг" оцењује да, иако су изгледи за успех преговора слаби, алтернатива је гора, јер, како наводе, неуспели преговори би охрабрили опортунисте са обе стране да подстакну националистичке страсти ради политичке добити.

Истичу да су током ратова 1990-их чак и сукоби на ниском нивоу могли брзо да ескалирају у етнички сукоб пуног обима, овог пута са хиљадама НАТО трупа ухваћених у средини.

"Блумберг" закључује да би таква непријатељства "додатно погоршала односе између Запада и Русије, која настоји да повећа свој утицај на Србију и спречи њену интеграцију у ЕУ".