Отаџбина зове: Смршај и придружи се америчкој војсци

Како би се ухватила у коштац са кризом у регрутовању, америчка војска одлучила је да кандидатима чија је телесна тежина нешто већа од захтеване омогући да у камповима за пред-обуку достигну жељену физичку спремност
Отаџбина зове: Смршај и придружи се америчкој војсциwww.globallookpress.com © © Staff Sgt. Jeeney Sigrah-Ennis

У покушају да се суочи са најгором кризом у регрутовању последњих деценија, америчка војска олабавиће услове за кампове за обуку како би у њих могли да се пријаве и кандидати који имају прекомерну тежину или постижу слабије резултате од очекиваних за регруте.

Војне власти најавиле су оснивање три компаније које ће водити припремни курс за будуће војнике, а који ће помоћи новајлијама да достигну физичку спрему како би могли да крену на основну војничку обуку.

Прошле године, америчка војска имала је 15.000 војника мање од задатог циља од 60.000, а њени генерали забринути су што је све теже привући младе регруте у условима растућих геополитичких тензија.

Број младих Американаца који испуњавају психо-физичке услове војске опао је на око 23 одсто последњих година, па се армија одлучила да кандидатима чија је телесна тежина нешто већа од захтеване или који не испуњавају у потпуности услове школске спреме омогући да у камповима за пред-обуку достигну жељену форму.

Промотивни видео приказује гојазније кандидате како дижу тегове или се са њима у наручју труде да трче преко терена, описује британски "Дејли мејл" и додаје да са младима раде дијететичари, физиотерапеути, тренери, а ко не успе да после 90 дана стигне до форме потребне за основну обуку, испада. Са пред-обуком за вољне, али физички недовољно спремне кандидате, амерички генерали уверени су да неће квантитет супротставити квалитету, односно да ће и ови кандидати достићи војничку форму.

Пентагон је већ упозорио да војска има проблема да привуче нове регруте што утиче на напоре САД да војнички преовладају свог супарника Кину, пише британски лист. Постављени циљеви за регрутацију нису испуњени прошле године, а и за ову Пентагон прогнозира да неће бити достигнути.

Цитирају се речи генерала-потпуковника Ксавијера Брунсона, команданта Здружене базе Луис-Мекорд у Вашингтону да је криза у регрутацији настала јер је велики број младих Американаца предебео или превише загазио у криминал и злоупотребу опијата да би служио својој земљи.

То је, можда, само једна страна медаље.

Више од четвртине војних лица бори се да покрије основне трошкове живота, а велики број њих плаши се да би тражењем помоћи уништили сопствену каријеру, упозорио је прошлог месеца Пентагон.  

Истраживање корпорације РАНД донело је још суморније податке у којима се указује да међу нешто више од 25 одсто оних који тешко састављају крај с крајем највише има војних лица на почетку каријере, претежно у оружаним снагама, а нешто мање у морнарици.

Многи од њих су се пожалили да често морају да прескачу оброке или да не могу да обезбеде избалансиране оброке за породицу, а не желе да се обрате за помоћ својим надређенима плашећи се да би то могло да угрози њихову каријеру.