Русија

Украјинци бацали фосфорне бомбе на Соледар?

У сећању житеља Соледара остали су тенкови, напади, крађе, пожари, док су се неки данима крили по подрумима, преносе "РИА Новости"
Украјинци бацали фосфорне бомбе на Соледар?www.globallookpress.com © I-Images

Украјински војници су у нападима на Соледар користили и фосфорне бомбе, за шта су касније оптуживали руске снаге, рекао је за "РИА Новости" локални мештанин Сергеј Кузин.

"Ја сам лично гасио пожаре у домовима које су људи већ напустили. Да ли се радило о фосфорним бомбама или нечем другом…", рекао је Кузин

"Гађали су негде из Носовке, тамо постоји место одакле су пуцали на нас, док су нам говорили да је за то крива руска војска. Иако су руске снаге тада заузимале Владимировку, која је далеко од нас. Током лета велики број кућа је изгорео у пожарима", рекао је саговорник "РИА Новости".

Употреба фосфорних бомби забрањена је у цивилним подручјима. Њено коришћење дозвољено је само на линији фронта.

"Хјуман рајтс воч" саопштио је раније да ово оружје може довести до тога да људи изгоре до костију. Али, оно што је најгоре је чињеница да се ова једињења могу притајити у телу човека и поново постати активна након неког времена током, на пример, скидања завоја.

Гашење пожара насталих услед ових бомби није могуће водом, већ углавном посебним средствима попут песка. 

"Отрован за човека, бели фосфор може продрети дубоко у крвоток кроз кожу и тако тровати бубреге, јетру и срце, и довести до отказивања бројних органа у телу. Људи једноставно умиру јер удишу бели фосфор. Излагање овом фосфору, такође, може да доведе до парализе, поремећаја срчаног ритма и смрти", објаснили су из ове организације, преносила је раније "Ал Џазира". 

Оружане снаге Украјине нису се либиле ни да се крећу непосредно међу цивилима, те да танкове возе у близини стамбених објеката. Одатле су Украјинци и пуцали, казао је Кузин.

"Један украјински тенк кретао се по нашој територији пет месеци. Из њега су волели да пуцају док су били поред наших домова. Затим би тенк одлазио и обилазио наше сеоце. У почетку је било неколико оваквих тенкова, да би потом остао само један. Кретао се као неко привиђење", испричао је мештанин Соледара.

Додао је да су припадници Оружаних снага Украјине упадали у домове које је локално становништво већ напустило и да су узимали све што су могли: од тоалет папира, преко кућних апарата и до других већих ствари. 

"Отац и ја смо ухватили двојицу војника код комшије, разбили су прозор, попели се у кућу, покупили све што је вредело. Тада смо дошли отац и ја. Рекли су нам да траже нове позиције", рекао је Кузин.

Становници Соледара, по свему судећи, преживели су много тога. 

Место које је заједно са Бахмутом постало главна тачка на источном делу фронта на удару је од јесенас. Руска редакција РТ-а пре неколико дана пренела је податак да је код Соледара од почетка јесени живот изгубило између 20.000 и 25.000 украјинских војника. 

Становници говоре да су се данима крили по подрумима, да су по намирнице излазили напоље само ујутру јер су свакодневно били изложени нападима.

Након ослобођења Соледара, становници се већ пети дан пребацују у Шахтјорск у Луганској Народној Републици. Локалне власти сарађују са Бахмутским регионом како би се његови становници што пре вратили колико-толико нормалном животу. За прва четири дана у ЛНР је стигло око 80 људи, а овај број наставља да расте, преносе руски медији. Одмах по њиховом доласку у град Шахтјорск, све социјалне службе - пензионе службе, одељења за рад и социјалну заштиту - почињу да раде са грађанима.

image