Србија и Балкан

Жигманов: Надам се да ће укидање ћирилице у Вуковару бити преиспитано

За побољшање односа Србије и Хрватске потребни су "добра воља и искрене намере", оцењује министар Жигманов
Жигманов: Надам се да ће укидање ћирилице у Вуковару бити преиспитано© Tanjug/foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов изразио је наду да ће укидање ћирилице у Вуковару бити преиспитано.

Градске власти Вуковара недавно су одузеле ћирилици статус равноправног писма, позивајући се на резултате пописа становништва који су показали да у граду живи 29,73 одсто Срба, односно мање од трећине укупног броја становника.

Жигманов је у интервјуу за "Политику" коментарисао одлуку хрватских власти које се иначе хвале поштовањем "европских стандарда" и "људских права", навевши да се нада да ће она бити преиспитана.

"Легалистичка поступања не смеју бити праћена рецесијом права националних мањина. Осећај за њихове осетљивости је права мера демократије. У одлуци о измени статута Вуковара видимо да је таква осетљивост изостала", рекао је он и додао: "Желимо да верујемо да нису исцрпљена сва правна средства за преписпитивање ове одлуке."

Министар, који је недавно са шефом дипломатије Ивицом Дачићем посетио Загреб, а као председник Демократског савеза Хрвата у Војводини са председником Самостале демократске српске странке Милорадом Пупоцвем потписао Декларацију о сарадњи Хрвата из Србије са Србима из Хрватске, поручује да су за конкретно побољшање односа Србије и Хрватске потребна "добра воља и искрене намере".

"Треба да уследи институционални облик комуникације представника две владе на нижим нивоима због свестранијег сагледавања укупних прилика, то јест, стварања некаквог скрининга за поједина подручја. Треба видети који су број, врста и сложеност изазова са статусом 'отворених питања' и предузети и друге оперативне припреме за наредне кораке. Добро би било када би се радило постпуно, корак по корак, од једноставнијих до сложенијих, и то у релативно сталној динамици", побројао је Жигманов конкретне кораке које верује да је потребно направити у побољшању односа бивших братских република.

image