Србија и Балкан

Додик: Безбедносна агенција Бошњацима, СИПА Србима, а гранична служба Хрватима

Додик о формирању државних власти у Босни и Херцеговини
Додик: Безбедносна агенција Бошњацима, СИПА Србима, а гранична служба Хрватима© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Представници странака парламентарне већине на ниову БиХ договорили су формирање државних власти према којем ће Обавештајно-безбедносна агенција Босне и Херцеговине (ОБА) припасти Бошњацима, Државна агенција за истрагу и заштиту (СИПА) Србима, а гранична служба Хрватима, изјавио је председник Републике Српске и Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик.

Додик је након састанка рекао да је на састанку потврђен договор о министрима и заменицима у Савету министара БиХ.

"Сада чекамо проверу. Биће заказана седница парламента БиХ", рекао је Додик, пренели су локални медији.

Састанак је одржан синоћ у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, који је приредила српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Додик је рекао да је захтев европских парламентараца да му буду уведене санкције због тога што истрајава на заштити интереса Републике Српске исти као и прошле године, те навео да не постоје никакви разлози за конфликт са ЕУ и да он само жели да Српска буде видљива, преноси "Глас Српске".

"Они то обнављају сваке године. Парламентарни живот треба поштовати свуда, па и у Европској унији која има своје интересе. Што се мене лично тиче мислим да не постоји ниједан разлог за конфликт између мене и ЕУ", рекао је Додик.

Он је нагласио да је његова политика приближавање ЕУ, али под условом да Република Српска буде видљива у капацитету који има у Уставу, и који има у механизму координације и да ту не види ниједан проблем.

"Ако они желе да то доведу у питање, нека изволе", поручио је Додик и додао да више нема смисла да коментарише европарламентарце.

Председавајући Делегације Европског парламента за односе са БиХ Ромео Франц и стални известилац Европског парламента за БиХ Пауло Рангел осудили су "неуставно обележавање Дана Републике Српске, 9. јануара" и позвали на увођење санкција Додику.

image