Свет

НАТО премешта АВАКС-е у Румунију, 200 км од границе са Украјином

НАТО ће наредних дана започети извиђачке летове, искључиво изнад територије Алијансе, а планирано је да мисија траје неколико недеља
НАТО премешта АВАКС-е у Румунију, 200 км од границе са Украјиномwww.globallookpress.com © Airman 1st Class Imani West/Keystone Press Agency

НАТО ће из базе у Немачкој преместити неколико својих извиђачких авиона у Румунију како би надгледали руске војне активности.

Системи за ваздушно упозорење и надзор (АВАКС) требало би да стигну у Букурешт у уторак, 17. јануара, "како би подржали повећано присуство алијансе у региону и надгледали руске војне активности", саопштио је данас НАТО.

Авиони АВАKС, који се обично налазе у бази НАТО-а у Гајленкирхену код Ахена, биће стационирани у бази румунских ваздухопловних снага у Отопени код Букурешта, на око 200 километара од источне границе земље са Украјином, и тамо ће остати неколико наредних недеља.

"Пошто руски рат у Украјини наставља да угрожава мир и безбедност у Европи, не сме бити сумње у решеност НАТО-а да заштити и одбрани сваки педаљ савезничке територије", изјавила је портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску.

Као одговор на специјалну руску војну операцију у Украјини, НАТО је повећао своје ваздушно присуство у источној Европи додатним ловцима и осматрачким авионима.

Од фебруара 2022. године, НАТО спроводи редовне патроле над источном Европом и регионом Балтичког мора како би пратио руске ратне авионе у близини граница НАТО-а, наводи се у саопштењу.

Авиони припадају флоти од 14 извиђачких авиона НАТО-а, а око 180 војног особља биће распоређено у бази румунских ваздухопловних снага у Отопени код Букурешта ради подршке авионима, саопштио је НАТО.

image