Русија

Руско Министарство одбране: Соледар је ослобођен

Контрола над Соледаром изузетно је важна за даљу офанзиву руске војске
Руско Министарство одбране: Соледар је ослобођенwww.globallookpress.com © Tanjug/AP Photo/Libkos

Руско Министарство одбране потврдило је данас да су руске снаге успеле да потпуно ослободе Соледар у ДНР.

"Контрола коју је успостављена над Соледаром изузетно је важна за даљу офанзиву руске војске. Заузимањем овог места моћи ћемо да пресечемо линије снабдевања украјинске војске у Бахмуту, а затим и да блокирамо и ставимо у обруч преостале припаднике Оружаних снага Украјине који се налазе у том граду", рекли су у Министарству одбране, преносе "Риа Новости". 

Заузимање Соледара, како је речено, постало је могуће захваљујући непрестаним авионским, ракетним и артиљеријским нападима.

"Без престанка смо вршили прецизне ударе на положаје Оружаних снага Украјине у граду, спречивши пребацивање резерви, снабдевање муницијом, као и покушаје непријатеља да се повуче на друге линије одбране. У току акције за ослобођење Соледара, ваздушно-десантне снаге извршиле су прикривени маневар из другог правца, а затим успешно напале положаје Оружаних снага Украјине и блокирале град са северне и јужне стране".

Јучерашњи успех знатно ће помоћи Оружаним снагама Русије при даљем наступању у ДНР, додају из министарства.

Током протекла три дана у подручју Соледара елиминисано је више од 700 украјинских војника и преко 300 јединица украјинског оружја.

Уништена су и три авиона и хеликоптер који су помагали украјинској војсци, док је руска противваздушна одбрана у подручју Соледара оборила девет пројектила испаљених из система "ХИМАРС", "ољха" и "ураган", рекао је портпарол министарства Игор Конашенко.

Руски бизнисмен и оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин пре два дана је рекао да је Соледар ослобођен. Дан касније, члан парламента ДНР-а Андреј Бајевскиј изјавио је да се један одређени мали број украјинских војника ипак још налази у Соледару, али да је западни део места под потпуном контролом руских трупа.

Украјинско Министарство одбране све време демантовало је губитак Соледара, рекавши да се борбе још настављају.

image