Свет

Косовске безбедносне снаге стигле на Малвине, Аргентина тражи њихово протеривање

Аргентина ће истрајати у свом протесту због присуства припадника КБС на Малвинским острвима
Косовске безбедносне снаге стигле на Малвине, Аргентина тражи њихово протеривањеwww.globallookpress.com © Benedikt von Imhoff/dpa

Припадници Косовских безбедносних снага стигли су на Малвине, тј. Фолкландска острва, сазнаје "Косово онлајн".

Чета КБС-а смештена је у бази "Маунт Плезант", која се налази на око 50 километара од престонице Стенли.

"План је да остану до три године, уз периодичне ротације. Групу КБС која је допутовала чини између седам и девет људи, али уопште није битан број, већ чињеница да су распоређени на територији око које постоји спор о суверенитету, који је признат од стране Уједињених нација", додаје добро обавештени извор портала.

Због распоређивања припадника КБС, Аргентина је кренула у "дипломатску офанзиву", и спровела низ акција у Београду и Лондону.

Почетком децембра аргентинско Министарство спољних послова уручило је формалну протестну ноту британској амбасадорки у тој земљи.

Поред тога, Аргентина је обавестила остале латиноамеричке земље о овом једностраном британском акту, и с тим у вези је Заједница латиноамеричких и карипских држава (ЦЕЛАЦ) издала саопштење у коме је осудила најављени долазак припадника КБС-а на острва.

"Аргентина ће истрајати у свом протесту због присуства припадника КБС на Малвинским острвима, и у својој дипломатској борби око суверенитета над Малвинским острвима и околним поморским просторима, како билатерално тако и у различитим међународним форумима", потврђује извор портала "Косово онлајн".

Архипелаг је састављен од око 200 острва под управом британске круне. Око суверенитета над Фолкландским (Малвинским) острвима је 1982. године вођен Фолкландски рат између Аргентине и Уједињеног Краљевства. Аргентина је овај рат изгубила, али острва и даље сматра својом територијом.

image