Србија и Балкан

Вучић: Било какво признање "Косова" је наша црвена линија

Председник Србије Александар Вучић поручио је да српска страна о признању не може ни да разговара
Вучић: Било какво признање "Косова" је наша црвена линија© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Црвене линије Србије су било какав облик формалног или неформалног признања "Косова" и уступање чланства у УН, поручио је председник Србије Александар Вучић, коментаришући разговор са специјалним саветником Стејт департмента Дереком Шолеом.

"Ово су ствари које не да нећемо да прихватимо, него о којима не можемо ни да разговарамо", јасан је Вучић.

Јучерашњи састанак са Шолеом, према његовој оцени, био је "отворен, искрен и садржајан" и састојао се од четири кључна питања.

Разговарало се, како је он открио, о Косову и Метохији, билатералним, односно политичким и економским односима Србије и САД и приближавању почетку стратешког дијалога, а теме су биле и ситуација у региону, као и сукоб Русије и Украјине.

"Око Косова и Метохије смо причали о француско-немачком плану који подржава Америка, и указали на те наше црвене линије које смо објаснили састављачима документа још у нон-пејперу. Говорили смо о ЗСО, где сам јасно рекао да је немогуће постићи напредак ако се неко непрестано позива на сопствене правне акте, јер онда дијалог нема смисла. Захвалио сам што је америчка делегација инсистирала на спровођењу Бриселског споразума", саопштио је председник, најављујући за 20. јануар важан састанак коме ће присуствовати и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Србија је, објашњава Вучић, увек спремна да разговара и никад се није склонила нити бежала од дијалога, "само је питање колико ће то бити сврсисходно".

"Када инсистирате да нешто мора да буде у складу са уставом такозваног Косова, поставља се питање о чему смо уопште и преговарали. Ако нешто мора да буде усклађено са правним системом, можемо и без дијалога и без тешких преговора. Преговарали смо јер смо знали да то није увек могуће постићи у складу са законодавством једне, друге или треће стране", рекао је Вучић осврћући се на оцене да је формирање ЗСО противно уставу тзв. Косова.

Неће бити једноставно, али сада је потпуно јасно зашто ЗСО мора бити формиран, додаје председник.

"Нажалост, Курти је рекао да га не занима формирање заједница општина на етничкој основи. Пре неколико дана је исто тако рекао да није задовољан француско-немачким планом, да би јуче рекао да га у потпуности прихвата, што смо ми од почетка и знали јер то њима одговара", навео је председник, додајући да Србија "нема ту савезнике, али нема ни много избора".

Вучић је навео и да, иако Америка неће променити свој став о КиМ, значајно је што се на састанку са Шолеом видело да Америка жели да чује шта Србија мисли, шта су захтеви и очекивања Срба.

Вучић је прокоментарисао и изјаву министра у влади "Косова" Ненада Рашића да се уместо Заједнице српских општина треба формирати "Удружење џивџана".

"Знам само једну ствар, Рашића неће ни у џивџане да приме. 'Случајно' је правна обавеза да се формира ЗСО, али Рашић и право су толико удаљени", прокоментарисао је председник Србије.

image