Страх од петка 13. има своје име - параскаведекатриафобија

Петак 13. за већину људи обичан дан, крај радне недеље, али постоје и они који имају страх од овог "баксузног" датума. Неконтролисани страх од петка 13. назива се - параскаведекатриафобија.
Страх од петка 13. има своје име - параскаведекатриафобија© freepik/freepik

"Ја сам рођена 13. и напунила сам 13 година на петак 13. Мој први албум је био златан током 13 недеља. Моја прва песма, која је била на првом месту по слушаности имала је увод од 13 секунди. Сваки пут када сам добила награду седела сам на седишту број 13. и то у 13. реду. Тако да, сваки пут када се у мом животу појави број 13, мени је срећан", рекла је певачица Тејлор Свифт.

Популарна певачица је одушевљена овом бројком, али многи верују да, попут проласка испод мердевина, укрштања пута са црном мачком или ломљење огледала, и број 13 доноси несрећу. 

Ипак, овај број је некада имао позитивне атрибуте.

Древни Астеци и Толтеци су веровали да рај има 13 различитих нивоа. Слично томе, Египћани су сматрали да је ово срећан број због 13. етапе, која је је била везана за загробни живот. У многим земљама шпанског говорног подручја, петак 13. се сматра срећним, а среда која пада на број 13, несрећним даном. По паганским веровањима, овај датум је био свети дан када су се славиле богиње. Славиле су се Венера и Фреја (нордијска митологија) и обе су представљале лепоту, љубав, плодност, победу у борби и магију. 

Зашто је број постао 13 баксузан број

Друга страна нордијске митологије описује Локија, незваног 13. госта на вечери са боговима у рају. Према причи, Локи је обмануо бога таме, Ходера, да убије представника весеља, бога Балдера. 

Ипак, пошто је хришћанство постепено постајало главна религија у Европи, убрзо је прича око овог броја и датума потпуно промењена и представљена искључиво на негативан начин, а све са циљем спречавања ширења древних паганских религија и обичаја. Томе доприносе и неке од религијских прича, па је тако Јуда, који је издао Христа, био 13. гост на последњој, тајној вечери. 

Такође, можда разлог лежи у чињеници да се број који му претходи одувек сматрао потпуним и савршеним у западној култури. Бројем 12 означене су неке од најважнијих момената у људској историји - месеци у години, сати на часовнику, 12 апостола или хороскопских знакова... Насупрот томе, за број 13 се сматрало да није потпун, да није савршен и да руши природан склад.

Постоји много случајева у свету да људи не желе да купе некретнину уколико је адреса носи број 13, што је довело до тога да многе улице уопште немају кућу са тим бројем. Постоје познате личности које се изразито плаше овог броја, а међу њима су и Винстон Черчил, Кристофер Колумбо, Наполеон и Ричард Вагнер.

Због страха и сујеверја, многи хотели и зграде уопше немају тринаести спрат, а у неким авиокомпанијама су избачене плочице са ''несрећним'' бројем реда седишта.

У Србији се каже "тринаесто прасе", за некога ко се не уклапа, а вероватно због чињенице да крмача има паран број дојки за храњење прасића, па би то непарно остало гладно, као да је вишак.

Зашто је петак баксузан дан

Сматрање петка лошим даном води порекло из библијског периода. Велика поплава за време Ное, десила се у петак, дан када је Исус разапет је био петак, а чувену јабуку, која је разорила рај, Ева је дала Адаму такође у петак.

Спајањем овог лошег дана и лошег броја добија се -  баксузни петак 13.

Крајем 19. века, њујорчанин Вилијам Фоулер је, како би скинуо стигму са овог датума, основао "Клуб 13". Група коју је чинио клуб, редовно је имала вечере 13. у месецу, у соби број 13, а 13 гостију је било за столом. Пре вечере су пролазили испод мердевина и читали причу "За оне који ће управо умрети".

Иако су многи покушавали да причама или урбаним легендама оспоре или појачају веровања везана за овај дан, тек је хорор филм "Петак 13.", постао најпознатији пример чувеног сујеверја у историји поп културе. Филм са убицом Џејсоном са хокејашком маском, добио је више наставака, као и стрипове, новеле, видео игрице и безброј застрашујућих костима за празник Ноћ вештица.