Песков: Сви Руси који су напустили земљу још увек су наши држављани

Власти требало да створе услове које би привукли "одбегле" Русе и Рускиње, а не да заоштравају односе са њима путем, на пример, заплене њихове имовине, сматра портпарол Кремља
Песков: Сви Руси који су напустили земљу још увек су наши држављаниwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Портпарол Кремља Дмитриј Песков поручио је данас да би свим оним Русима који су напустили земљу након почетка специјалне војне операције у Украјини, али који се нису окренули против своје државе, требало дати шансу да се врате назад уколико то пожеле. 

Он је објаснио да би власти требало да створе погодне услове које би привукли "одбегле" Русе и Рускиње, а не да заоштравају односе са њима путем, на пример, заплене њихове имовине.

"Не треба да отварамо Пандорину кутију", рекао је портпарол Кремља и додао да су сви они који су отишли из Русије "у истој мери држављани Руске Федерације и да је свако од њих могао да има различите разлоге због којих су напустили земљу".

"Непријатељи су непријатељи, морамо се борити против њих, али сви остали су наши грађани и то мора тако и да остане", указао је Песков, преносе руски медији.

Ипак, он је признао да је ова тема актуелна током специјалне војне операције услед чињенице да су неки грађани Русије не само напустили земљу већ и да гаје отворен непријатељски став према сопственој отаџбини.

Председник Државне думе Вјачеслав Володин због тога је предложио да би у кривично право требало додати тачку о заплени имовине одбеглих грађана. Према његовим речима, "неки суграђани мисле да могу да вређају Русију, њене становнике, војнике и официре, да отворено подржавају злочинце, нацисте и убице. Њихов циљ је да се додворе Западу и сачувају своје богатство у иностранству", објаснио је раније Володин.