Магазин

Ноћ са "Наташом" - како се пале аутомобили на северу Русије кад је температура 73 степени испод нуле

Изузетно ниске температуре на северу Русије изнедриле су многа креативна решења - једно од њих је и популарна "Наташа". И поред ње, локални власници аутомобила, иако навикнути на зимске услове и температуре које из минуса не излазе и по неколико месеци, остали су затечени, када су ујутру 11. јануара изашли из својих домова и покушали да упале своје аутомобиле.
Ноћ са "Наташом" - како се пале аутомобили на северу Русије кад је температура 73 степени испод нуле© Ruptly

Једанаести јануар 2023. године житељи села Есеј са северу Краснојарског краја у Сибиру памтиће још дуго, будући да је температура достигла рекордних -73 степена Целзијуса. Док у централним регионима Русије постепено долази до отопљавања, у најсевернијим деловима земље, ниске температуре и даље руше све досадашње рекорде. Како се возачи аутомобила носе са овим температурама и како успевају да сачувају возила од замрзавања преко ноћи?

Упутства за паљење аутомобила и вожњу у зимским условима на интернету има свуда, али, у условима сурове руске зиме многа од њих постала су једноставно неприменљива. Најоптималнијим решењем за све власнике аутомобила наравно било је коришћење гараже, али у Јакутији, цене на овај вид непокретности крећу се око 2 милиона рубаља (што је око 3.2 милиона динара), док је за изнајмљивање ове некретнине потребно најмање 25.000 рубаља, односно скоро 40.000 динара. Скупо задовољство, а опет - нема ни толико гаража колико има аутомобила.

Раније, када су цене на гориво биле приступачније, власници аутомобила једноставно нису гасили своја возила током ноћи, а пред сваком кућом у дворишту био је макар један упаљен аутомобил. Данас, када је цена горива у Русији скоро као и цена горива у Србији - јасно је да такво решење поприлично може утицати на породични буџет. Зато је "Наташа", како се популарно назива импровизована склопива термо "гаража", миљеница сваког руског мушкарца?

Први пут, "Наташа" се појавила у Бурјатији још 2010. године, када су, услед изузетно ниских температура становници осмислили преносиве топле футроле од термо материјала за аутомобиле. Данас - оне су заштитни знак сваког северног града у Русији и у сваком гепеку вози се по једна "Наташа" која у касне сате преузима одговорност за аутомобил свог власника.

У једном тренутку, на северу Русије због недостатка произведених "Наташа", број крађа ових покретних гаража превазишао је број крађа самих аутомобила, па су довитљиви власници на свакој исписивали фарбом регистрационе бројеве таблица, јер таква "Наташа" више не треба никоме. Они са развијеним предузетничким духом отишли су и корак даље, па се са почетком зимског периода могу пронаћи "Наташе" за изнајмљивање.

image