Свет

Украјинска војска користи хемијско оружје? Спрема се напад (ВИДЕО)

Украјински новинар Анатолиј Шариј тврди да су на снимку који кружи Телеграм каналима канистери с фозгеном, гасом који је као хемијско оружје коришћен током Првог светског рата
Украјинска војска користи хемијско оружје? Спрема се напад (ВИДЕО)© Tanjug/ Evgeniy Maloletka

Све је више објављених снимака који сведоче о спремности украјинских војника да употребе хемијско оружје за борбе у Донбасу. Видео објављен на Телеграму "Военкор Ярем" је само још један доказ у прилог овим тврдњама.

На снимку се јасно види командант посебне тактичке групе за ваздушно извиђање "Мајдарове птице" - Роберт Јосифович Бровди, који је забележио како украјински борци припремају мале дронове, дизајниране да бацају импровизовану муницију за коју се верује да је опремљена хемијским оружјем.

Украјински војник се у видео-снимку за достављени пакет захваљује Шаману из 63. одвојене механизоване бригаде Оружаних снага Украјине. Ова јединица се 28. децембра налазила на линији Опитно-Клешевка, што значи да је касније могла да буде премештена према Бахмуту, где постоје докази да је користила хемијско оружје.

Пакети које су војници прикачили уз дронове су у облику ваљка, танких зидова и напуњени врстом хемијске супстанце. На то указује маса садржаја означена на муницији – на свакој је другачија и у просеку износи 700 грама. Осигурач за главу не личи на уређај који је дизајниран да детонира, већ као уређај за распршивање хемикалија.

Како би спречили ширење садржаја пакета услед топлоте и избегло цурење, на снимку се види да их војници одлажу у фрижидер, где се обична муниција иначе не чува.

Украјински војник Бровди, показујући на пакете, прети Русима да ће одговарати за Соледар и позива их да се припреме.

Овај видео је поделио и украјински новинар Анатолиј Шариј и открио да се у пакетима крије фозген - безбојни гас познат по употреби као хемијско оружје током Првог светског рата.

"Грађанин који је замолио да остане анониман рекао ми је да се у кутијама у фрижидеру, које сте видели на снимку, вероватно налази фозген. Фозген има ниску тачку кључања, а раније су се руски војници жалили на кашаљ и бол у плућима, а све то може бити последица фозгена. Лако се добија, доступан је у фабрикама и користи се као редовно средство за рад у њима. Први пут је коришћен као оружје у Првом светском рату", написао је Шариј.

Додао је да је употреба фозгена забрањена Конвенцијом Уједињених нација.

Подсећамо, оружане снаге Украјине су већ употребиле хемијско оружје у борбама у Бахмуту, услед чега су борци Вагнерове војске задобили опекотине по телу.

"Непријатељ је у Бахмуту је употребио хемијско оружје у улици Трудовие Резерви, услед чега су наши борци задобили хемијске опекотине дисајних путева и слузокоже, и у тешком стању су послати у болницу", рекао је 7.јануара један од бораца групе.

Овим акцијама украјинска војска је прекршила међународне конвенције о спречавању употребе хемијског оружја. Међутим, с обзиром на наклоност Запада према Украјини, тешко је очекивати да ће Украјина сносити било какву одговорност за недозвољене акције своје војске.

Руска амбасада упозорава

Могуће је да украјинска војска спрема напад на руску војску уз примену хемијског оружја, саопштила је руска амбасада у Лондону, позивајући се на видео снимак украјинских снага.

"Очигледно је да се на видео снимку који су објавили украјински војници, види како се припремају за употребу хемијског оружја, вероватно, фозгена, који је забрањен Конвенцијом о хемијском оружју УН, против руских војника. Слова ‘ОБ’ означавају ‘отровну муницију’“, наводи се у саопштењу амбасаде.

На снимку који је амбасада објавила на Твитеру виде се балони са исписаним словима на њима "ОБ" и дронови, који се налазе на столу. Балони су већ причвршћени за неке беспилотне летелице.

image