Свет

Бајден пркоси Кини: Односи Америке и Јапана никад јачи

Премијер Јапана каже да је једна од тема разговора у Вашингтону била и "успостављање слободног и отвореног Индо-Пацифика", што је синтагма коју обе стране користе да опишу напоре да се супротставе Кини
Бајден пркоси Кини: Односи Америке и Јапана никад јачи© Танјуг/AP Photo/Evan Vucci

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден састао се данас са премијером Јапана Фумиом Кишидом и поручио да су САД и даље чврсто посвећене свом савезу са Јапаном и поздравио "историјско повећање" потрошње за одбрану те државе.

"Дозволите ми да будем кристално јасан, САД су у потпуности посвећене нашем савезу", рекао је он и напоменуо да две нације никада нису биле ближе.

Кишида, који је на последњој станици обиласка земаља Групе Г7, Бајдену је захвалио због напора САД по питању регионалне безбедности.

"Јапан и САД се тренутно суочавају са најизазовнијим и најсложенијим безбедносним окружењем у новијој историји. Токио је формулисао нову стратегију одбране која је објављена прошлог месеца како би се осигурао мир и просперитет у региону", поручио је јапански премијер.

Кишида се, пре сусрета са Бајденом, састао са потпредседницом САД Камалом Харис, која је америчко-јапанске односе назвала "гвозденим".

Том приликом премијер Јапана рекао је да су неке од тема разговора у Вашингтону биле америчко-јапански савез, као и "успостављање слободног и отвореног Индо-Пацифика", што је синтагма коју обе стране користе да опишу напоре да се супротставе Кини.

Јапан је прошлог месеца најавио највеће војно појачање од Другог светског рата – што је драматична промена у односу седам деценија пацифизма, углавном подстакнута забринутошћу због кинеских акција у региону, наводи Ројтерс.

image