Спорт

ФИФА казнила Србију због навијача и скандирања, санкције и за седморицу играча

Светска кућа фудбала решила је да изрекне казне због дешавања на утакмици Србија - Швајцарска на Светском првенству, али нису само "орлови" кажњени
ФИФА казнила Србију због навијача и скандирања, санкције и за седморицу играчаGetty © Lars Baron / Staff

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) покренула је дисциплински поступак против фудбалских савеза Аргентине, Србије, Мексика и Еквадора због понашања играча и навијача на Светском првенству у Катару 2022. године, саопштила је кровна фудбалска организација.

ФИФА је казнила селекцију Србије са 50.000 швајцарских франака због скандирања навијача на мечу са Швајцарском током ког су поједини играчи Швајцарске вређани на националној основи.

На сајту ФИФА наведено је да је санкција изречена због кршења чланова 13 ("дискриминација") и 12 ("Непримерено понашање играча и званичника") ФИФА Дисциплинског кодекса. Као разлог је наведено "скандирање српских навијача и неприкладно понашање навијача и чланова тима", а индивидуално су кажњена седморица играча због дешавања на утакмици Србија - Швајцарска.

Но, то није једина казна коју је ФИФА изрекла готово месец дана од завршетка турнира у Катару.

Фудбалери Аргентине су након тријумфа у финалу Мундијала бурно славили. Трчали су и певали кроз простор за званичне интервјуе и притом оштетили слабе преградне зидове. Потом се нису одазвали на позив да разговарају са међународним медијима.

Мексико је кажњен са 100.000 швајцарских франака због анти-геј скандирања навијача из Мексика, док је Еквадор кажњен са 20.000 евра због увреда током скандирања навијача Еквадора на рачун Чилеа.

image