Србија и Балкан

Немачка опомиње Приштину: Ако не формирате ЗСО ништа од Савета Европе

Из Министарства спољних послова привремених приштинских институција, од званичног подношења апликације 12. маја, тврде да је неопходна већина за чланство у Савету Европе обезбеђена
Немачка опомиње Приштину: Ако не формирате ЗСО ништа од Савета Европеwww.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/XinHua

Амбасада Немачке у Приштини саопштила да је већину у Свету Европе тешко постићи све док влада тзв. Косова блокира формирање ЗСО, преноси "Коха".

"Немачка и партнери су у више наврата истицали да разговори о имплементацији Заједнице српских општина треба да почну сада, у циљу оснивања Заједнице, према релевантном 'косовско'-српском споразуму из 2013. године, што је у потпуности у складу са границама које је поставио Уставни суд. Даље блокирање оснивања ЗСО неће олакшати 'Косову' да постигне неопходну већину за аплицирање за чланство у Савету Европе. То ће такође представљати озбиљне препреке у даљем процесу придруживања ЕУ. Када су у питању технички детаљи, посебно европски партнери могу пружити доста стручности када је у питању осмишљавање одговарајућих правних приступа. Немачка ће радо подржати и поделити своја искуства у овој области ако то желе", наводи се у одговору Амбасаде Немачке за "Коху".

Из Министарства спољних послова привремених приштинских институција, од званичног подношења апликације 12. маја, тврде да је неопходна већина за чланство у Савету Европе обезбеђена.

Поред Немачке, на оснивању ЗСО инсистирале су и Сједињене Америчке Државе. Изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар упозорио је да ако се не предузму акције из Приштине, онда ће их предузети међународна заједница.

Аналитичар Висар Имери оценио је да Влада треба да буде иницијатор у акцијама на спровођењу Споразума о придруживању.

"Ако чекамо да нам дође неки документ из иностранства, бојим се да може доћи по хитности и да се доведемо у ту позицију да не можемо ни зарез да променимо, а камоли део текста. Дакле, боље је бити проактивнији и узети овај процес у своје руке", рекао је Имери.

image