Русија

Небензја: Украјина је постала приватна војна компанија НАТО-а

Стални представник Русије при Уједињеним нацијама изјавио је да рат у Украјини може бити завршен тек када циљеви Москве буду постигнути преговорима или војним путем
Небензја: Украјина је постала приватна војна компанија НАТО-а© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Украјина је постала приватна војна компанија у власништву НАТО-а, која из Брисела добија новац, оружје и упутства где да пуца, изјавио је руски стални представник при Уједињеним нацијама Василиј Небензја Савету безбедности УН, преноси ТАСС.

"Упркос чињеницама и здравом разуму, кијевски режим живи у илузији да може да победи Русију на бојном пољу уз све већу војну помоћ НАТО-а", рекао је он и додао да је као резултат тога "Украјина дефакто постала приватна војна компанија НАТО-а. Народ Украјине, који мора да води рат да би остварио туђе циљеве, пати због тога".

Високи руски дипломата изјавио је и да рат у Украјини може бити завршен тек када циљеви Москве буду постигнути преговорима или војним путем.

"Могућност за окончање специјалне војне операције у Украјини појавиће се тек када Кијев престане да представља претњу Русији и да дискриминише Украјинце који говоре руски. Ако се овај резултат може постићи преговорима, спремни смо за такав сценарио. У супротном, наши задаци биће остварени војним средствима", рекао је Небензја на седници Савета безбедности УН о Украјини.

Такође, нагласио је да "до сада ни кијевски режим ни његови западни спонзори нису извукли праве закључке из украјинске катастрофе", те да је све могло да се "заврши другачије за Украјину да је Кијев применио споразуме из Минска који су потврђени резолуцијом Савета безбедности УН".

Мински споразуми, по његовој оцени, нису спроведени јер то никада није ни био план за украјинског председника Владимира Зеленског, његове претходнике, а ни за Француску и Немачку као гаранте Минска, што су недавно открили бивша немачка канцеларка Ангела Меркел и некадашњи председник Француске Франоса Оланда.

Према сазнањима Москве, истакао је Небензја, процес из Минска служио је само као "димна завеса иза које је Запад тајно наоружавао Украјину не би ли је окренули против Русије", пренео је ТАСС.

Раније је први заменик представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански најавио да ће 17. јануара бити одржан још један састанак Савета безбедности УН посвећен Украјини а који је затражила руска влада, док ће 20. јануара бити одржан неформални састанак на коме ће Русија говорити о децембарском гранатирању Донбаса.

image