Русија

Медведев: Да ли је Јапан заборавио Хирошиму и Нагасаки?

Јапански премијер је, у складу с изјавама свог америчког господара, упозоравао да ће Русија употребити нуклеарно оружје, чиме је унизио успомену на стотине хиљада Јапанаца који су страдали од атомских бомби бачених на Хирошиму и Нагасаки
Медведев: Да ли је Јапан заборавио Хирошиму и Нагасаки?Getty © Andrea Verdelli / Stringer

Заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев изјавио је да је велика срамота што Јапан са Америком упозорава да ће Русија употребити нуклеарно оружје и тако постати непријатељ читавог човечанства, а заборавља да је та Америка једина земља која је историји употребила ту врсту наоружања и то управо у Јапану.

Председник САД Џозеф Бајден и премијер Јапана Фумио Кишида су се сложили да би, у случају да Русија употреби нуклеарно оружје у Украјини, то био непријатељски чин против човечанства што се не може оправдати.

"Ово је толико велика срамота да параноју око нуклеарних планова наше државе нећу ни коментарисати", изјавио је Медведев.

Према његовом мишљењу, јапански премијер је понизно и лојално свом америчком господару причао "глупости" о Русији, и при томе је унизио успомену на стотине хиљада Јапанаца који су страдали од атомских бомби бачених на Хирошиму и Нагасаки.

"Кишида се није сетио да су САД једина земља која је икада употребила нуклеарно оружје. А њихова једина жртва је његова домовина. Требало је да на то подсети америчког председника и да захтева опроштај за овај чин, с обзиром на то да се америчко руководство никада није извинило", написао је Медведев.

"Али не, Кишида је само амерички слуга. А слуге не могу имати храбрости", закључио је.

Медведев сматра да концепт части ове генерације јапанских вазала није типичан за јапански народ, и једино што преостаје, како је написао, јесте да се сажалимо на Јапанце, јер, како наводи, оваква срамота се може опрати само тако што ће починити сепуку, ритуално самоубиство самураја пробадањем стомака, одмах по повратку на седници свог кабинета.

Бомбардовање Јапана

Атомски напад на Хирошиму и Нагасаки извеле су САД на самом крају Другог светског рата са званичним циљем да се убрза предаја Јапана.

Америка је до сада једина држава у историји човечанства која је применила нуклеарно оружје.

Од експлозије америчке атомске бомбе 6. августа 1945. у Хирошими је одмах смртно страдало од 70 до 100 хиљада људи, док су многи преживели касније умрли од последица бомбардовања. Тако је укупан број жртава атомског напада на Хирошиму, према последњим подацима, премашио 308 хиљада људи.

Нагасаки је други јапански град који су бомбардовале САД 9. августа 1945. године. У тренутку експлозије страдало је око 70 хиљада становника, а град је збрисан с лица земље. Број жртава ове трагедије је већи од 175 хиљада људи.

Јапан ове године председава Групи седам и одржаће самит у Хирошими у мају.

image