Србија и Балкан

Томић: САД виде Србију као државу која кроз "Отворени Балкан" води читав регион ка ЕУ

САД нас више не виде као ону Србију из деведесетих година, представљену као главног негативца, већ као Србију која жели да сарађује и која читав регион жели да води ка ЕУ
Томић: САД виде Србију као државу која кроз "Отворени Балкан" води читав регион ка ЕУGetty © Mark Wilson

Слика наше земље у САД се мења и више нас не виде као главног негативца, већ државу која жели да сарађује и да кроз "Отворени Балкан" читав регион води ка ЕУ, каже за "Политику" посланик СНС-а у Скупштини Србије Зоран Томић.

Деветочлана делегација Скупштине Србије боравила је од 12. до 22. децембра у Сједињеним Америчким Државама, у оквиру програма "Отворени свет" канцеларије Конгреса за интернационално лидерство, где је сазнала какав је начин рада њихових федералних, регионалних и локалних институција. У српској делегацији било је петоро представника владајуће коалиције и четири члана опозиције.

У делегацији је био и народни посланик Српске напредне странке Зоран Томић из Крушевца. За "Политику" је изјавио да позив за учешће на овом програму јасно говори да је Србија земља за коју су САД заинтересоване да продубе сарадњу, а све захваљујући напорима председника Александра Вучића и политици коју он води.

Томић истиче да су указали на то да је Србија за мир и стабилност, што је и политика српског председника Вучића, те да се то кроз иницијативу "Отворени Балкан" спроводи у дело – ово је наишло на подршку домаћина.

Преноси да су разговори с конгресменима били одлични.

"Постављали су доста питања, саслушали су наше становиште и предлоге о потенцијалној сарадњи у области економије, али и науке, образовања, спорта. Заиста се слика Србије у САД мења и више нас не виде као ону Србију из деведесетих година, представљену као главног негативца, већ као Србију која жели да сарађује и која кроз иницијативу ’Отворени Балкан’ читав регион жели да води ка ЕУ", истиче Зоран Томић.

Зоран Томић каже да је разговор с Мартином Макдовелом сигурно био најтежи који су имали током посете, где су јасно видели какву политику САД воде према нашем региону. Каже да су добили јасне сигнале да нас подржавају на путу ка ЕУ и да су спремни да помогну максимално, али и да о неким питањима не можемо лако доћи до усаглашавања ставова.

"Ставили смо до знања да је Косово и Метохија неотуђиви део Србије, док се гледиште САД наравно разликује о том питању. С наше стране као посланика владајуће коалиције јасно смо указали на то да смо земља која иде ка ЕУ и појаснили наш став и положај у геополитичком смислу да се залажемо за мир и стабилност, да осуђујемо сваки вид агресије и кршење међународног права које смо и сами доживели 1999. године и да одлично знамо шта санкције некоме могу учинити, посебно кад се неосновано уводе", наводи Томић.

image