Свет

Мицотакис: Грчка неће правити америчку војну базу у Александрoполису

Према извештајима медија, овај лучки град је постао главна транспортна артерија за пребацивање америчке војне опреме у источну Европу и Украјину
Мицотакис: Грчка неће правити америчку војну базу у Александрoполисуwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis

Атина не планира да допусти формирање америчке војне базе на североистоку земље, изјавио је грчки премијер Киријакос Мицотакис и додао да САД и даље могу да кроисте лучки град за своје потребе.

Сједињене Америчке Државе, према новом одбрамбеном споразуму са Грчком, потписаном 14. октобра 2021. године, добиле су на располагање неколико нових војних база, укључујући луку Александрoполис у северној Грчкој и војни камп поред ње, свесне колико је стратешки важна локација луке.

Лука Александрoполис је постала највећа лука за транзит америчке војне опреме у источну Европу и Украјину. Према извештајима медија, само у јулу је тамо послато 2.500 војних возила и другог наоружања. У децембру 2022. Сједињене Државе су послале 19 возова војне опреме у Европу преко Александрополиса.

Током конференције за новинаре, грчки премијер је упитан да ли, у оквиру споразума о одбрамбеној сарадњи Грчке са САД, постоје планови за успостављање америчке војне базе у Александрополису, слично бази Суда на Криту.

"Не. Како САД то могу да искористе јасно је дефинисано у билатералном споразуму о сарадњи у области одбране", одговорио је премијер.

Грчке власти су у мају одлучиле да споразум који даје могућност САД да користе војне базе на територији Грчке, продуже на пет година.

Говорећи о одлуци владе да одустане од приватизације луке Александрополис, премијер је рекао да то неће утицати на развојне планове јер је циљ да се луке модернизују и опреме најсавременијом опремом.

Према његовим речима, планира се да кроз Александрoполис прође копнени коридор до Црног мора, који може да постане алтернатива Босфорском мореузу.

Грчка може да постане снабдевач гасом Украјини

Мицотакис је у Александрополису рекао да би овај лучки град могао да постане велико енергетско чвориште, и да би Грчка, могла да увози гас и за Украјину.

"Грчка отвара врата за снабдевање природним гасом, који би покривао не само наше потребе, већ и потребе Балкана и, зашто не, источне Европе па и Украјине?" – рекао је Мицотакис у додао да ће у једном тренутку војни сукоб завршити – и Украјини ће бити потребне залихе природног гаса.

"Тешко је замислити да ће Украјина добијати гас из Русије, а неко мора да је снабдева", додао је он.

Мицотакис је раније рекао да Грчка може помоћи Европи да постане независна од руског природног гаса. Влада земље планира да повећа куповину течног природног гаса уместо руског гаса из гасовода и да изгради инфраструктуру за пријем течног природног гаса.

Планирано је да се у Александрополису изгради плутајући терминал за регасификацију течног природног гаса за који се очекује да ће бити пуштен у рад крајем текуће или почетком 2024. године.

Запад је појачао притисак санкција на Русију због Украјине, што је довело до поскупљења струје, горива и хране у Европи и САД.

Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а да су санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.

Мицотакис је рекао и да ће на пролеће бити одржани парламентарни избори, потврђујући тако наводе локалних медија.

"Избори ће бити одржани на пролеће, у суштини у тренутку када се буде окончао наш четворогодишњи мандат", рекао је новинарима Мицотакис, коме мандат истиче у јулу, преноси Ројтерс.

image