Економија

Бајденова администрација повећава јавни дуг САД

Републиканци траже смањење јавне потрошње, Бела кућа није спремна за преговоре
Бајденова администрација повећава јавни дуг САДwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

САД ће вероватно достићи прописано ограничење јавног дуга од 31,4 билиона долара до 19. јануара, што ће приморати Министарство финансија да спроведе посебне финансијске мере како би спречило да Вашингтон заостане са исплатама својих дуговања до почетка јуна, рекла је министарка финансија Џенет Јелен.

"Једном када ограничење буде достигнуто, Министарство ће морати да предузме неке специјалне мере како би спречиле да САД почну да заостају са исплатом својих дуговања", написала је Јеленова у писму послатом новом председнику Председничког дома САД Кевину Макартију, преноси Ројтерс.

Она је позвала конгресмене да реагују брзо и подигну ограничење јавног дуга како би "заштитили поверење у кредитне способности САД".

"Иако у овом тренутку не можемо да проценимо колико дуго би ове специјалне мере могле да нам омогућавају да отплаћујемо државна дуговања, мало је вероватно да ће оне бити истрошене пре почетка Јуна", рекла је Јеленова.

Републиканци који сада контролишу већину у Представничком дому Конгреса запретили су да ће користити законом прописано ограничење јавног дуга, које се сада налази у њиховим рукама, како би приморали извршну власт коју контролишу демократе да смање потрошњу.

Уколико републиканци буду одбили да повећају ограничење, или макар буду успорили доношење те одлуке, могла би да се понови ситуација из 2011. године када је на кратко пао кредитни рејтинг САД, а влада је била приморана смањи потрошњу.

Бела кућа је објавила да неће преговарати о повећању ограничења јавног дуга. "То се мора урадити безусловно, неће бити никаквих преговора у вези са тим", рекла је портпарол Беле куће Карин Жан-Пјер.

image