Свет

"Фајзерова" бивалентна вакцина против ковида повезана с можданим ударом?

Међу 550.000 људи старијих од 65 година који су вакцинисани и потом примили бивалентни бустер ове компаније њих 130 је доживело мождани удар у прве три недеље након вакцинације
"Фајзерова" бивалентна вакцина против ковида повезана с можданим ударом?© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer, File

Бивалентна вакцина компаније "Фајзер" против ковида, тј. бустер доза, доведена је у везу с можданим ударом код популације старије од 65 година, потврдили су амерички здравствени званичници а на основу прелиминарних података једне од неколико база података о безбедности вакцина, објавио је "Блумберг".

Потенцијални ризик од "Фајзеровог" бустера није примећен у другим безбедносним базама података, нити код вакцине против ковида компаније "Модерна", пише у саопштењу америчке Управе за храну и лекове, као и то да се ради о налазу који треба додатно истражити, док препоруке о вакцинисању нису промењене.

Могућа веза с можданим ударом примећена је у Це-Де-Цеовој бази података о безбедности вакцина. Људи старији од 65 година који су примили бивалентну инјекцију произвођача "Фајзер–Бионтек" имали су веће шансе од остале популације да доживе мождани удар током три седмице од тренутка примања инјекције.

Међу 550.000 људи старијих од 65 година који су вакцинисани и потом примили "Фајзеров" бивалентни бустер њих 130 је доживело мождани удар у прве три недеље након вакцинације, према Це-Де-Цеу, док није забележен ниједан смртни случај.

Међутим, укупни подаци тренутно сугеришу да је мало вероватно да се ради о правом клиничком ризику. Вакцине мРНА довођене су у везу сперикардитисом и миокардитисом, запаљењем срца и околног ткива које је обично благо.  

Портарол "Фајзера" изјавио је да су упознати са извештајима који доводе у везу њихову вакцину и мождани удар, односно да су особе старије од 65 година које су примиле њихову бивалентну вакцину против ковида доживеле потом шлог, али да нема података који би то могли да потврде.

image