Јовановић: Шоле тражио да Београд призна тзв. Косово

Косово и Метохија јесте српска и ми не можемо да оставимо ни Грачаницу, ни Дечане, ни Пећку патријаршију, ни народ, закључио је Јовановић.
Јовановић: Шоле тражио да Београд призна тзв. Косово© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Председник Нове Демократске странке Србије (Нови ДСС) Милош Јовановић изјавио је данас да је специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле, током боравка у Србији, "тражио од Београда експлицитно признање независног `Косова`".

Јовановић сматра да је то неприхватљиво и додаје да је амерички представник рекао и да морамо прихватити француско-немачки споразум.

"То је Шоле рекао и у Приштини - да се тражи да дође до споразума о свеобухватној нормализацији односа која на крају подразумева међусобно признање. То је услов за евроинтеграције и хајде да то више не доводимо у питање. То је за нас неприхватљиво и тачка, а сваки нови споразум који долази са Запада иде у том смеру и за нас је неприхватљив", изјавио је Јовановић за Танјуг.

Он је додао да је и министар иностраних послова Ивица Дачиће рекао да је француско-немачки споразум неприхватљив јер почива на томе да је КиМ независна држава.

Што се тиче финансијске помоћи Србији која је предвиђена уз нормализацију односа са Приштином, Јовановић је одговорио да се не може на све стављати цена.

"Неко вам каже одрекните се Косова, даћемо вам новац. Мене то вређа. Сутра ће рећи одрекните се РС, даћемо вам паре", поручио је Јовановић.

Он сматра да Шоле није извршио никакав посебан притисак на Приштину да се формира Заједница српких општина, јер је рекао да она мора бити у оквиру косовског устава.

Јовановић сматра да је идеја ЗСО добра само за куповину времена и да се њеним формирањем неће ништа променити, а да има две јако негативне последице.

"ЗСО није добра зато што даје додатни легитимитет сецесионистичком поретку. Сем тога, ЗСО има надлежност у здравству и школству, две једине области у којој Србија функционише на КиМ. Ако пређе на ЗСО пребациће се из надлежности Србије на систем који је сецесионистички", сматра Јовановић.

Јовановић оцењује да смо због европског пута изгубили много позиција на КиМ.

"Србија припада Европи, али јој припадају и Швајцарска, Норвешка, Исланд и Велика Британија, које нису чланице ЕУ. Траже од нас да признамо сецесију КиМ, ако је то услов за чланство, онда нема чланства", каже Јовановић  и додаје да је присталица статуса кво "што значи да не потписујемо ништа, али не значи да не радимо ништа".

"Хвалио сам Александра Вучића и Ивицу Дачића због повлачења признања. Треба наставити са дипломатском борбом за отпризнавање. Свака влада мора то да ради", истакао је Јовановић.

Говорећи о протестним скуповима Срба у Штрпцу и Северној Митровици, Јовановић истиче да на њима није учествовао Нови ДСС, али да су они сасвим легитимни и да на КиМ постоји незадовољство Срба које није мало.

"То није био скуп Срба против Срба, јер неки Срби сматрају да је ова политика погрешна и да води у пропаст, то је легитимно и на то свако има право. Многи су сматрали да је уклањање барикада било погрешно јер није испуњен ниједан од три услова за уклањање барикада. Нису размонтиране базе како се тражило, већ се гради и пета, Трајковић и Аџић су остали у притвору", рекао је лидер Новог ДСС-а.

Он наглашава да нико у Србији не сматра да тзв. Косово треба да буде независно, да треба признати сецесију Приштине, те да сви ми суштински о томе мислимо исто.

"Сви сматрамо да та борба мора да се настави, да ту предаје не може бити и да треба да се боримо да се врати под ингеренцију наше државе, што она и јесте. КиМ јесте српско и ми не можемо да оставимо ни Грачаницу, ни Дечане, ни Пећку патријаршију, ни народ. Колико год да траје. Питање је да ли нас ова политика води том циљу или нас удаљава од тога", закључио је Јовановић.