Свет

Ердоганов портпарол: Продужавањем сукоба Украјина неће постићи оно што жели

Кијев ни уз помоћ Запада неће моћи да исцрпи руске оружане снаге, а сваки мировни план за Украјину треба да узме у обзир мишљење Русије, оценио је портпарол председника Турске Ибрахим Калин
Ердоганов портпарол:  Продужавањем сукоба Украјина неће постићи оно што жели© IMAGO/Turkish presidency apaima

Украјина неће моћи да исцрпи Русију уз помоћ коју добија од западних земаља, рекао је портпарол турског председника Ибрахим Калин на састанку са страним новинарима.

Украјинске војне јединице нису довољно добро опремљене и обучене да би потисле руске снаге до предратних граница, додао је Калин.

"Они могу да се боре. Имају свако право да бране своју земљу, али не мислимо да ће им то дати резултате које траже. Морамо да наставимо уз дипломатију, дијалог и преговоре, за које се надамо да ће донети исход прихватљив за обе стране", рекао је портпарол председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Калин је такође оценио да ће сваки мировни план за Украјину пропасти уколико не буде укључивао мишљење Русије. 

"Док се сукоб одуговлачи, Европа ће се уморити од рата и њен народ ће рећи да више не жели да подржава Украјинце", истакао је он.

Портпарол председника Турске је изјавио да је у решавању сукоба важна сарадња обе стране, али и САД и Европе.

"Стране ће на крају сести за преговарачки сто, али након што су претрпеле огромне губитке и доживеле тзв. ратни замор. Зато кажемо да решење треба да се нађе не само између Украјине и Русије, већ уз учешће Сједињених Држава и Европе такође. Сваки мировни план који неће укључивати Русију биће неуспешан", закључио је он, преноси ТАСС.

Калин је додао и да турска државна компанија "Ботас" и руски гасни гигант Гаспром воде преговоре о попусту на извоз природног гаса из Русије у Турску.

"Што се тиче попуста на гас и паузе у плаћању, Ботас о томе преговара са Гаспромом већ неколико месеци. Не знам о чему су успели да се договоре, али знам да су и даље у контакту по овом питању. Не знам колики ће бити попуст, да ли ће бити 25 одсто или више или мање", рекао је портпарол турског председника.

Осврћући се на кризу у Сирији, Калин је изјавио да је Русија одиграла суштинску улогу у смиривању ситуације, те да ће Турска наставити да тражи подршку Русије.   

image