Србија и Балкан

Десеторо ухапшених због напада у Сарајеву; Фудбалери из Сплита избачени са такмичења

"Напад на српску децу у Сарајеву је недопустив. Он је плод директне антисрпске кампање и стварања атмосфере линча према Србима у Босни и Херцеговини", оценио је министар без портфеља задужен за област дијаспоре Ђорђе Милићевић
Десеторо ухапшених због напада у Сарајеву; Фудбалери из Сплита избачени са такмичењаGetty © Srdjan Stevanovic / Stringer

Дечја фудбалска екипа из Сплита, чији су чланови на турниру који се игра у сарајевском насељу Илиџа скандирали "Убиј Србина", санкционисана је и неће убудуће учествовати на овом такмичењу, потврдили су данас организатори и саопштили да се турнир наставља.

По наводима портала Клиx.ба, тај немили догађај на терену није повезан с инцидентом у хотелу на Илиџи, када је нападнута група родитеља младих фудбалера београдског ФK Звездара а један Београђанин повређен ножем.

Секретар ФК Звездара Иван Стојимировић изјавио је да ће српска екипа наставити с такмичењем "пре свега због деце, због оствареног резултата на терену".           

"Не желимо да деца оду кући због једног ружног догађаја, остварили су један успех и не желимо да један ружан догађај то поквари", рекао је он.

Стојимировић је оценио и да је напад "сигурно био организован", јер, како је навео, ако 10-15 људи дође у хотел у којем су смештена углавном деца то не може бити спонтано.

Сарајевски органи реда ухапсили су десет особа одговорних за напад.

За сада су позната имена њих шесторо: Алдин Тахирбеговић, Харис Демир, Елдар Балтић, Белмин Омеровић, Армин Хоџић и Енсар Хоџић – наводи портал "Истрага".

"Најновије информације су да је осам особа лишено слободе, а пре десет минута сам се чуо са комесаром полиције у Сарајеву господином Селимовићем – ухапшене су још две особе којих нема на снимку, али које су наводно учествовале у догађају тако што су подстрекивале ових осам лица да раде то што су радиле", рекао је амбасадор Србије у Босни и Херцеговини Александар Ђорђевић за РТС.

Амбасадор Ђорђевић каже да је задовољан поступањем кантоналне полиције, јер су промптно реаговали, одмах изашли на лице места, а деци и родитељима је дато обезбеђење.

"Оно што ми као Амбасада Србије захтевамо и што смо до сада чинили, тражићемо да нам се комплетан предмет реферише, да ли је та прича о грађанској држави и муликултуралности заиста заживела у Сарајеву. Свуда имате добрих и лоших људи, очигледно су ово урадили лоши људи. Ко им је рекао, ко их је подстрекивао – то је ствар за надлежне органе БиХ", нагласио је Ђорђевић у изјави за РТС.

Претходно је саопштено да се ради о четири особе које се терете за кривично дело насилничко понашање: Е. Б. рођен 2003. године настањен на подручју општине Нови град Сарајево, А. Т. рођен 1996. настањен на подручју Илиџе, Х. Д. рођен 1995. настањен на подручју Илиџе и Е. Х. који је рођен 2000, а настањен на подручју Вогошће, пренео је портал Клиx.ба.

Они се налазе у просторијама за задржавање лица лишених слободе МУП-а Кантона Сарајево и над њима ће се током дана извршити криминалистичка обрада.

Како се наводи, под надзором Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево полицијски службеници Управе полиције настављају даљи рад на расветљавању и документовању свих околности везаних за јучерашњи догађај у којем је једна особа лакше повређена испред хотела на Илиџи, током одржавања интернационалног турнира за ђаке у малом фудбалу.

Милићевић: Напад на децу плод директне антисрпске кампање

Министар без портфеља задужен за област дијаспоре Ђорђе Милићевић најоштрије је осудио напад на Србе у хотелу у Сарајеву, током одржавања турнира за младе фудбалере.

"Напад на српску децу у Сарајеву је недопустив. Он је плод директне антисрпске кампање и стварања атмосфере линча према Србима у Босни и Херцеговини", оценио је Милићевић у саопштењу.

Нагласио је да починиоци овог напада морају да буду оштро кажњени, како би била послата јасна порука свима да се овакве ствари више никада не догоде.

"Поставио бих и питање ко је на Балкану прогласио Србе легитимном метом? То не сме да се више никада догађа. Наша будућност мора почивати на изградњи добросуседских и пријатељских односа наших држава и народа, а не на мржњи и инцидентима", рекао је министар Милићевић.

Премијер кантона Сарајево Един Форто саопштио је да су брзом акцијом сарајевске полиције ухапшени нападачи на родитеље с децом која се налазе на турниру у Сарајеву.

"Све време смо били на вези са кантоналним министром МУП, полицијским комесаром, али и жртвама напада. Сви људи добре воље су добродошли у Сарајево и то се неће променити. Драго ми је да гости из Београда нису прекинули боравак и да остају до завршетка дечјег фудбалског турнира", рекао је Форто.

Повређени Београђанин осећа се добро

Београђанин, отац младог фудбалера ФК Звездаре, који је повређен у нападу ножем недалеко од хотела у сарајевском насељу Илиџа, осећа се добро након указане лекарске помоћи, потврдио је за Танјуг секретар ФК Звездара Иван Стојимировић.

"Након указане медицинске помоћи у локалној болници држављанин Србије, отац нашег фудбалера који је повређен ножем, враћен је у хотел и осећа се добро", рекао је синоћ Стојимировић.

Секретар ФК Звездара је објаснио да је до напада дошло током повратка са утакмице када је група маскираних момака напала родитеље младих фудбалера.

Градоначелница Сарајева: Нападачи ће одговарати

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић осудила је вандалски чин у којем су маскирани хулигани напали бакљама и ножевима родитеље Београђане, који су били са децом, фудбалерима ФК Звездара, на фудбалском турниру у том граду.

Градоначелница је синоћ обишла госте из Србије и том приликом рекла да је сигурна да ће нападачи одговарати за учињено.

"Сарајево је отворен град. Увек против неправде и насиља, без обзира одакле долази. Заштитник човека, живота и слободе. И сада дижемо глас против насиља у одбрани човека и људских вредности", навела је она на Фејсбуку.

"Наши пријатељи Београђани, из фудбалског клуба Звездара, иако погођени нападом и страхом који су преживели због своје деце, не одустају од Сарајева. Уз пуно поверење у институције, остали су у Сарајеву и учествоваће на турниру до краја. Дајмо шансу спорту и пријатељству између наших градова и људи", додала је Карићева.

Додик: Насиље се не сме толерисати

Председник Републике Српске Милорад Додик изразио је жаљење због инцидента који се догодио у Сарајеву када су нападнути родитељи и деца из Србије која су учествовала на међународном турниру и позвао надлежне да што пре пронађу починиоце и најоштрије их казне.

"Сматрам да до оваквих инцидената не би требало да долази, поготово не на дечијим спортским манифестацијама", написао је синоћ Додик на Твитеру.

Истакао је да овакав и сваки други вид насиља "не сме и неће бити толерисан".

Амбасадор Србије у БиХ: У питању хулигани одраније познати органима реда

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић претходно је прецизирао за Танјуг да је једна особа затражила медицинску помоћ због две убодне ране нанете ножем, док су нападнуте укупно четири особе.

"Један мушкарац, тачније један од родитеља деце која су на фудбалском турниру, је убоден ножем и примио је антитетанус", рекао је Ђорђевић.

Додао је да је мушкарац, један од родитеља, превијен, да није ушиван и да је добио убод ножем у пределу дебелог меса или мало изнад дебелог меса, али да се претпоставља да није у питању ништа озбиљно јер је рањен преко јакне.

Остали нападнути родитељу су, по амбасадоровим речима, попрскани бибер спрејом.

Амасадор се чуо с представницима безбедносних структура који су му обећали да ће у најскоријем року нападачи бити приведени и да су у питању хулигани одраније познати органима реда. Такође, упутили су низ извињења због напада, а реаговали су одмах након што се догодио напад.

Родитељи и деца ФК Звездара претходну ноћ провели су под полицијским обезбеђењем, рекао је амбасадор Србије, док је српска амбасада упутила захтев свим безбедносним структурама да пруже званичне информације о догађају.

image