Украјина припрема саботажу – хоће да дигне у ваздух своју житницу и за то оптужи Русију

Министарство одбране Русије: Кијевске власти, након војних неуспеха украјинске војске и уочи састанка министара одбране НАТО-а у Немачкој, покушавају да провокацијама појачају притисак на јавно мњење западних земаља и измоле још савременог наоружања и војне опреме
Украјина припрема саботажу – хоће да дигне у ваздух своју житницу и за то оптужи Русију© t.me/V_Zelenskiy_official

Служба безбедности Украјине припрема провокацију у Харковској области како би оптужила Русију за несташицу хране и кршење Споразума о житу, наводи се у саопштењу руског министарства одбране.

"Служба безбедности Украјине спрема провокацију великих размера како би дискредитовала руске акције у оквиру житног споразума и оптужиле је за проуроковање несташице хране у Украјини", наводи се у саопштењу.

У селу Караичноје, у области Харков, украјинска специјална служба планира да дигне у ваздух житницу и за то оптужи Русију, односно да пребаци одговорност на РФ за намерно уништавање резерви жита у Украјини, потоњу глад и кршење Споразума о житу.

"У западним медијима инцидент ће бити представљен као још један злочин руских трупа који захтева оштру реакцију светске заједнице", појашњава Министарство.

Група украјинских експерата за експлозије и официра СБУ, укупно 30 људи, дошли су у град Волчанск не би ли припремила саботажу.

"Власник житнице је службеник безбедносних снага Украјине В. Уваров. Познати су нам и лични подаци вође групе А. Ткачука и свих осталих чланова, као и њихова тренутна локација – зграда војске у граду Волчанску у Улици Духовна 29", прецизира се у саопштењу.

Министарство верује да кијевске власти, након војних неуспеха украјинске војске и уочи састанка министара одбране НАТО-а у Рамштајну у Немачкој заказаног за 20. јануар, покушавају да провокацијама појачају притисак на јавно мњење западних земаља како би добиле нове испоруке савременог наоружања и војне опреме.