Мајеров точак равнотеже - како "точак живота" може да вам помогне да унапредите свој живот

Желите баланс и хармонију у животу? Можда би требало да дефинишемо које су то сфере у нашем животу којима треба посветити пажњу и побољшати их. Енергија и ресурси које улажемо у себе - развој, образовање, посао или међуљудске односе, неминовно доноси промене, тај закон природе је немогуће оповргнути. А да ли је могуће утицати на то да наш живот буде у равнотежи помоћу обичног круга подељеног на "парчиће?"
Мајеров точак равнотеже - како "точак живота" може да вам помогне да унапредите свој живот© pexels/ Andrea Piacquadio

Један од најбољих начина да објективно оценимо стање у различитим сферама живота, и видимо шта је то на чему треба да порадимо у наредном периоду управо је Мејеров точак равнотеже ("точак живота"), који је добио назив по Полу Џ. Мејеру, америчком бизнисмену и мотивационом лајфкоучу. Сам точак равнотеже представља круг, подељен на 8 подељака, али, ви можете поделити и на више уколико тако желите. Сваки подељак представља једну сферу живота:

  • Каријера
  • Породица
  • Пријатељи
  • Здравље,
  • Хоби,
  • Новац,
  • Одмор,
  • Лични развој

Уколико желите, можете на пример додати и спорт, уметност, или шта год вама представља важан део живота.

Када круг (попут пице) поделите на јасне сегменте, следећи корак јесте да поређате бројеве од 0 до 10, на начин да је број 0 сам центар круга, док број 10 представља његову ивицу - и потпуно објективно и искрено оцените сваки сегмент живота на скали, при чему 0 представља најнижу оцену, а број 10 да је све одлично, скоро идеално.

Када оцене које сте сами себи дали, међусобно повежете, добићете врло вероватно неки потпуно неправилан облик, који ће најмање личити на круг. Према Мејеровој скали, оцене од 1 до 3 представљају поља на којима је потребно сконцентрисати посебну пажњу. Оне од 4 до 7 су сасвим у реду, али са простором за унапређење, док су поља са оценама од 8 до 10 најближа идеалу и ништа ту не треба посебно мењати. Дакле - оне сфере у којима су оцене најниже и представљају те сфере којима се у наредном периоду, на пример током ове године, треба посветити.

Фокусирањем на области које у негативном смислу одударају од остатка (односно имају ниже вредности од осталих), заправо чинимо наш точак округлијим, правилнијим, па ће самим тим он и боље "котрљати", дајући нам више прилика, задовољстава и вредних искустава. Сфере на које се концентришемо, природно ће се развијати брже, а затим повући за собом и све остале. Наравно, уколико су све вредности у вашем точку приближне једна другој и у границама које су "сасвим океј" - то не значи да је ваш живот сасвим обичан и ни по чему занимљив, већ да највероватније још увек нисте свој потенцијал до краја разоткрили.

Шта да радимо када је нека вредност драстично нижа од осталих

Уколико је у вашем точку равнотеже сфера одмора далеко испод осталих вредности, испланирајте вашу годину тако да макар једном или два пута отпутујете негде. Ваше тело и ваш дух биће вам захвални! Као прво, бићете одморнији и изгледаћете свежије, здравије и боље. Друго - тако одморни и свежи бићете неупоредиво продуктивнији, а већа продуктивност значи више одрађеног посла, што даље значи више новца. Или - посао одрађен за краће време, значи више времена за породицу и дружења. Више енергије за породицу, пријатеље и партнера, значи да ће се и ти сегменти живота побољшати. И тако у круг. Дакле - једно повлачи за собом и све остало а "точак живота" се котрља брже, боље и лакше.

Све што треба јесте да поред сфере живота коју је потребно да унапредите јасно напишете шта је потребно да урадите у наредном периоду, како би се она побољшала. Свакога дана чините мале кораке ка том циљу и након одређеног времена направите пресек - још један точак поред оног првог и сагледајте разлику. Некада неке промене прођу неопажено, а опет су ту. Овако графички приказано, имаћете "црно на бело" све промене.