Руска комесарка за људска права: Украјинци муче заробљенике и траже откуп (ВИДЕО)

Татјана Москаљкова позвала све релевантне међународне институције да реагују због шокантног кршења људских права
Руска комесарка за људска права: Украјинци муче заробљенике и траже откуп (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Philippe De Poulpiquet

Руски комесарка за људска права Татјана Москаљкова поделила је снимке на којима припадници украјинска војска малтретира руске војнике, те снимке шаље њиховим породицама и од њих тражи новац претећи убиством војника.

"Ове сабласне снимке добила сам од рођака руских заробљеника, војника Владислава Коваленка и Петра Крикунова 14. јануара. Ови нељуди са анонимних налога мајкама шаљу снимке како малтретирају њихове синове и прете да ће их убити ако не добију откуп. Још један доказ за будуће суђење нацистима", написала је Москаљкова на Телеграму.

Према њеним речима, фашизам није део прошлости, дешава се пред нашим очима. 

Она је позвала комесара за људска права Врховне раде Украјине, Комитет УН против тортуре, Европски комитет за спречавање тортуре, Високог комесара УН за људска права и Међународни комитет Црвеног крста да од украјинске војске одмах захтевају да делује у складу са Женевском конвенцијом из 1949. године која забрањује мучење, насиље и радње које угрожавају људско достојанство.

Москаљкова спрема и жалбу председавајућем Истражног комитета Руске Федерације А.И. Бастрикину.

"Верујем да ћемо заједно са Министарством одбране и Федералном службом безбедности успети да вратимо момке", написала је Москаљкова.