Линта: У Хрватској се велича геноцид над Србима у НДХ

Он наводи да се у ресторану чији је власник ХДЗ у општини Башка Вода славило уз кољачку песму "Јасеновац и Градишка Стара"
Линта: У Хрватској се велича геноцид над Србима у НДХ© Milos Tesic/ATAImages

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да велики број чињеница потврђује истину да се у Хрватској велича геноцид над Србима у НДХ.

"Једна од тих чињеница је да се у ресторану чији је власник ХДЗ у општини Башка Вода, недалеко од Сплита, славило уз кољачку пјесму "Јасеновац и Градишка Стара". Та песма, која слави усташко клање Срба у Независној Држави Хрватској, изазвала је одушевљење присутних гостију од којих су неки запјевали, а неки су заплесали", навео је Линта.

"Посебно је важно нагласити да се ресторан налази у згради чији је власник општина Башка Вода, а начелник је већ 30 година ХДЗ-овац Јоско Рошчић. Поменути начелник се још хвали како, између осталог, пјева и србомрзачку пјесму "Бој на Чавоглаве" која почиње са усташким поздравом "За дом спремни", казао је Линта.

Руководство Хрватске демократске заједнице на челу са Андрејом Пленковићем, како наводи, неће сменити свог истакнутог члана Јоска Рошчића јер дели његове вредносне ставове.

Линта истиче да нико неће сносити одговорност за почињени злочин из мржње како је то дефинисано у Кривичном закону из разлога јер се у Хрватској усташки злочинци сматрају борцима за слободу, а НДХ правом државом хрватског народа.

Према његовом мишљењу, већина хрватске политичке и интелектуалне елите и народа сматрају да НДХ није починила геноцид над српским народом.

У Хрватској се, наводи, слободно користе усташки поздрав "За дом српемни", усташки грб, усташка порука "Убиј Србина", пјевају усташке и србомрзачке пјесме и спроводи радикална ревизија историје.

Линта сматра да Србија треба коначно да покрене организовану и систематску правну и политичку борбу за међународно признање геноцида над нашим народом у НДХ.

То значи, између осталог, да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ и оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ на подручју Новог Београда или Земуна, закључио је Линта.