Србија и Балкан

Дачић: Курти жели војно да заузме север Косова, нормализација односа са Хрватском иде тешко

Код западних земаља постоје двоструки аршини јер се Србија тера да уведе санкције Русији и осуди Кину а да изгуби борбу за свој територијални интегритет, оценио је министар
Дачић: Курти жели војно да заузме север Косова, нормализација односа са Хрватском иде тешко© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr.

Србија није одбила француско-немачки план за Косово, већ смо истакли шта су наше црвене линије и шта за нас није прихватљиво, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"Ако поново треба преговарати о нечему што је дефинисано Бриселским споразумом, а то је ЗСО, онда није требало потписивати тај споразум. За нас је неприхватљиво чланство Косова у УН. И треће, неприхватљиво је да се угрожавају животи, слободе и права Срба на Косову и Метохији", изјавио је Дачић за "Политику".

Шеф српске дипломатије је казао да Србија жели да разговара, али да смо "одавно изгубили поверење у разне акте које смо потписивали" и да није реално да се говори о неком озбиљном плану, а да сваког дана "гасе пожари" који долазе из Приштине.

"Курти жели да реши питање Косова пречицом, а то значи да војно заузме север. У условима  физичких напада на Србе, хапшења, рањавања деце, напада на Србе за време Божића, веома је тешко говорити о мировним плановима. Ваљда је свима јасно да је Аљбин Курти главна препрека миру и стабилности на Косову", оценио је Дачић.

Поводом захтева тзв. Косова за пријем у Савет Европе (СЕ) Дачић је казао да се без борбе нећемо сагласити око пријема јер осим државности као формалног услова, они не испуњавају ни политичке услове да буду кандидати.

"Тај захтев није активиран на Комитету министара и питање је да ли све земље које су признале независност тзв. Косова сматрају да о тој теми треба разговарати" рекао је Дачић и додао да "Исланд, као председавајући СЕ, трпи велики притисак, пре свега Немачке, да се то питање стави на дневни ред".

"Суштински, тзв. Косово не би имало право да буде члан Савета Европе зато што није држава, а чланице могу да буду само државе, оно није постало ни члан УН. Први пут би се десило да око пријема нове чланице у СЕ постоји прегласавање и то је разлог што многе  земље нису одушевљене том идејом. Када је реч о ЕУ, одлуке се доносе консензусом, а пет чланица не признаје независност КиМ, тако да је немогуће да та одлука буде позитивна. КиМ не може постати ни члан ОЕБС-а јер се и тамо одлуке доносе консензусом", навео је Дачић.

Министар је у разговору изјавио да Србија трпи велике притиске да усклади спољну политику са политиком ЕУ и уведе санкције Русији и истакао да принципијелан став Србије остаје исти, какав је утврђен на седници Савета безбедности одмах по избијању сукоба у Украјини .

"Сматрамо погрешним кршење територијалног интегритета Украјине, али ће питање придруживању санкцијама Русији, као и било којој другој држави, зависити од наших националних и државних интереса. Стално нам указују да проценат наше  усаглашености, а тренутно је на 45 одсто, треба да се повећа. Проблем је што је тај проценат нижи због рата у Украјини и санкција према Русији, којима се Србија није придружила али има и читав низ процена о земљама које су за нас важне, као што су Кина и Иран, које су на нашој страни кад је у питању улазак тзв. Косова у УН", рекао је Дачић.

На питање да ли је руски амбасадор тражио да Србија не учествује на неким међународним скуповима министар је рекао да то није у потпуности тачно и да је реч о новим форматима који би се појавили, а који би били против Русије.

Навео је да се не ради о Самиту за демократију и Савету Европске политичке заједнице већ о новим антируским међународним савезима који би се правили и додао да "саслушамо сваког али аутономно доносимо одлуке".

Запад има двоструке аршине

О оценама да је сукоб у Украјини нека врста "светског рата" министар Дачић каже да то јесте светски рат по свим својим особинама јер се  последице тичу целог света иако се оружане борбе воде само на једном месту те да се цео свет усмерава да буде на једној или другој страни.

"Постоје иницијативе да се у УН направи група пријатеља ових или група пријатеља оних, у чему ми избегавамо да учествујемо, јер кад сте у групи тако дефинисаној, онда сте за ове друге непријатељ", наводи министар.

Он је поновио да код западних земаља постоје двоструки аршини јер се Србија тера да уведе санкције Русији и осуди Кину, а да изгуби борбу за свој територијални интегритет и зато је наша позиција веома компликована.

Поводом изјаве Ангеле Меркел, да је потписивање Минских споразума било само куповина времена за наоружавање Украјине, Дачић каже да нас то тера на размишљање да ли су споразуми који су потписани а на које је приморана Србија послужили за такву припрему за тзв. Косово.

"То нам говори о моралности и непринципијелности међународне заједнице", истакао је он.

Ради се на поправљању односа са Хрватском, поштујемо територијални суверенитет БиХ

Сумирајући резултате боравка у Загребу Дачић је рекао да је велико је питање да ли ћемо успети у намери да поправимо односе са Хрватском, с обзиром да на прослави Српског народног већа, није било ни време ни место да хрватски премијер Андреј Пленковић у свом говору помиње наводну агресију у време Милошевића, а да при том не спомене ни "Олују", ни сва остала питања геноцида над Србима у Другом светском рату.

Он је оценио да се годинама ствара антисрпско расположење у Хрватској, тако да је тешко радити на нормализацији односа и да је потребна политичка воља да се превазиђе та ситуација.

"Имаћемо успеха уколико се будемо бавили конкретним питањима, а не прављењем антисрпске хистерије. Тешко је очекивати да ће неко од нас променити мишљење, али хајде да пробамо да тражимо неки заједнички интерес", закључио је Дачић.

Он се осврнуо и на нападе из Федерације БиХ због његовог учешћа на обележавању Дана Републике Српске наводећи да Србија поштује територијални интегритет БиХ, али да нико не може да нам забрани да негујемо најбоље могуће односе са српским народом и РС. 

image