Економија

Катарски министар енергетике: Европа ће се вратити руском гасу

Ел Каби је уједно упозорио да ће нестабилност тржишта плавог енергента трајати годинама
Катарски министар енергетике: Европа ће се вратити руском гасуGetty © Sean Gallup / Staff

Иако је извоз руског гаса у Европу драстично пао након почетка рата у Украјини, односно увођења бројних пакета санкција на руске енергенте и ограничавања цене истих, министар енергетике Катара и директор компаније "Катар енерџи" Сад Шерид ел Каби најављује да ће се то у будућности променити.

"Европљани данас говоре да нема шанси да се врате руском гасу", рекао је Ел Каби на Светском енергетском форуму у Абу Дабију и додао да сматра да ће се околности временом мењати, те да Европљани "уче из ове ситуације", пренео је "Ахрам онлајн".

Европа је била главно извозно тржиште руског енергетског гиганта "Гаспрома", а компанија је прошле године забележила пад извоза у ЕУ и Швајцарску за 55 одсто.

Блага зима је поштедела европске земље тога да празне своје залихе гаса, али Ел Каби је упозорио да ће се ове године резерве теже попуњавати.

"Срећом, због топлијег времена потражња за гасом није била велика. Међутим, питање је шта ће се десити када буду хтели да попуне залихе. Неће бити много гаса на располагању све до 2025, '26, '27", рекао је катарски министар и истакао да ће нестабилна ситуација на тржишту гаса потрајати.

image