Свет

Мађарска: Лидери ЕУ биће под све већим притиском да промене одлуку о санкцијама Москви

Санкције Русији нису приближиле крај рата, али зато европска економија све више пати, оценио је државни секретар Мађарске Чаба Домотор
Мађарска: Лидери ЕУ биће под све већим притиском да промене одлуку о санкцијама Москвиwww.globallookpress.com © © Attila Volgyi

Државни секретар Мађарске Чаба Домотор изјавио је данас да би земље попут Мађарске, које се у великој мери ослањају на нуклеарну енергију, платиле високу цену ако се наредни пакет санкција ЕУ према Русији буде односио на тај енергетски сектор.

Он је навео да су обични грађани Мађарске јасно изнели своје ставове да желе мање санкција Русији и да се њихов глас чује, преноси мађарска агенција МТИ.

Домотор је рекао да ће се ЕУ борити да економски раст буде изнад нуле због тешке економске ситуације и санкција.

Оценио је да санкције Русији нису приближиле крај рата, али да европска економија све више пати, те да ће европски лидери бити под све већим притиском да промене одлуке у вези са санкцијама.

Мађарски рачун за енергију се повећава са седам милијарди евра на 17 милијарди, а влада мора да издвоји 2.600 милијарди форинти да плати субвенције за рачуне за енергију, рекао је секретар, и додао да су реалне плате прошле године порасле за више од четири одсто.

Поводом повлачења "Еразмус" фондова ЕУ, Домотор је рекао да је мађарска влада прихватила захтеве Европске комисије и да је парламент на јесен усвојио 17 амандмана у складу са тим.

''Сада смишљају нове услове'', рекао је Домотор.

Европска комисија је претходно одлучила да суспендује финансирање у оквиру програма "Еразмус" и "Хоризонт" за 21 мађарски универзитет којима управљају фондације повезане са владом.

image