Свет

Ердоган: Шведска и Финска одбиле да изруче Турској око 130 терориста

Званични Стокхолм одбио је да изручи новинара Булента Кенеша који је осуђен на затворску казну у Турској
Ердоган: Шведска и Финска одбиле да изруче Турској око 130 терориста© AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Шведска и Финска одбиле су да Турској изруче око 130 терориста, изјавио је у недељу турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Рекли смо Шведској и Финској: да би ваше чланство у НАТО-у било одобрено, потребно је да нам изручите око 130 терориста. То, нажалост, није учињено", рекао је Ердоган.

Он је истакао да је Шведска одбила да изручи новинара Булента Кенеша који је осуђен на затворску казну у Турској, преносе "РИА Новости".

Портпарол турског председника Ибрахим Калин претходно је рекао да пријем Шведске у НАТО неће бити могућ све док Стокхолм "не стави тачку на деловање терориста у земљи".

Шведски амбасадор у Анкари позван је у четвртак у турско Министарство спољних послова због демонстрација одржаних у Стокхолму на којима су присталице у Турској забрањене Радничке партије Курдистана(ПКК) обесиле лутку са ликом Ердогана испред градске скупштине.

Финска и Шведска су 18. маја 2022. године предале пријаве генералном секретару НАТО-а за улазак у алијансу, а њихове пријаве до данас нису ратификовале само Мађарска и Турска.

image