Русија: Све више напада на руска дипломатска представништва

Напади на амбасаде и изазивање саобраћајних несрећа само су неки од напада на Русе у иностранству од почетка војне операције
Русија: Све више напада на руска дипломатска представништваwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Заменик министра спољних послова Русије Јевгениј Иванов изјавио је да Русија бележи повећан број напада на различита дипломатска представништва у иностранству, јавља данас ТАСС.

Напади на амбасаде и намерно изазивање саобраћајних несрећа са руским дипломатама неки су од примера инцидената који су интензивирани од почетка специјалне војне операције у Украјини у фебруару прошле године. Од тада званична Москва примећује катастрофалне случајеве кршења међународног права када се ради о безбедности руских дипломатских и конзуларних представништава, поручио је Иванов.

"Више пута је покушано паљење наших амбасада и конзулата, на њих су бацани молотовљеви коктели и други опасни предмети, разбијани су прозори у руским школама, пословним и стамбеним зградама. Забележени су и случајеви директне агресије према нашим запосленима и члановима њихових породица, покушаји изазивања саобраћајних несрећа и намерног уништавања њихових аутомобила", рекао је дипломата.

Због свега овога, руска страна је у неким случајевима већ подносила кривичне пријаве, док је председник Владимир Путин наредио да се до 1. маја ове године проуче начини за увођење кривичне одговорности свих умешаних у дискриминацију држављана Русије у иностранству.  

"Русофобија је, као што данас видимо у Европи, заправо нови метод политичке борбе против Русије", рекао је Путин пре три дана, додавши да се због тога разматра увођење новог члана закона о русофобији.