Американци почели обуку Украјинаца у Немачкој

На располагању за обуку у Немачкој налази се читав сет оружја и опреме, а досад, Пентагон је одбијао да каже када ће тачно почети обука
Американци почели обуку Украјинаца у Немачкој© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Нова америчка, проширена обука за украјинске војнике почела је у Немачкој у недељу, а циљ је да се у наредних пет до осам недеља на бојно поље врати батаљон од око утренираних 500 војника, изјавио је данас начелник Здруженог генералштаба америчких оружаних снага, генерал Марк Мили.

Мили, који планира да данас посети тренажни центар Графенвор недалеко од Нирнберга, како би на лицу места видео како изгледа програм, рекао је да су војници, који се обучавају, напустили Украјину пре неколико дана.

На располагању за обуку у Немачкој налази се читав сет оружја и опреме, а досад, Пентагон је одбијао да каже када ће тачно почети обука. Како преноси АП, украјински војници ће научити како да се боље крећу и координишу унутар батаљона, користећи комбиновано артиљерију, оклоп и копнене снаге.

Говорећи са двојицом новинара који су путовали са њим у Европу, Мили је рекао да ће комплексна обука, комбинована са новим сетом оружја, артиљерије, тенкова и осталих борбених возила који су на путу ка Украјини, бити кључна у помагању Украјини да поврати своју територију коју је Русија освојила.

"Ова подршка је веома битна, јер Украјина ће моћи да се одбрани. Надамо се да ћемо моћи да изведемо ово сви заједно у кратком временском року", напоменуо је Мили. Како је додао, циљ је да све ново оружје и опрему, која ће се испоручути Украјини, буде одмах доступна за употребу утренираним војницима, "негде пре него што крену пролећне кише". "То би било идеално", поручио је Мили.

Мили је рекао да жели да се увери да је обука на правом путу и ​​да ли је још нешто потребно, као и да се увери да ће се добро ускладити са испоруком опреме.

Програм ће укључивати инструкције у учионици и рад на терену који ће почети са малим одредима и постепено ће се повећати и укључити веће јединице. То би кулминирало сложенијом борбеном вежбом која би окупила цео батаљон и једну штабну јединицу.

Како пише АП, до сада је фокус САД био на пружању хитнијих потреба украјинских снага на бојном пољу, посебно на томе како да користе широку лепезу западних система наоружања који се слијевају у земљу.

САД су већ обучиле више од 3.100 украјинских војника како да користе и одржавају одређено оружје и другу опрему, укључујући хаубице, оклопна возила и ракетни систем високе покретљивости, познат као ХИМАРС. Друге нације такође спроводе обуку о оружју које обезбеђују.

Најављујући нови програм прошлог месеца, генерал ваздушних снага Пат Рајдер, секретар за штампу Пентагона, рекао је да је идеја "да им се пружи овај напредни ниво колективне обуке који им омогућава да спроводе ефикасне операције комбинованог наоружања и маневар на бојном пољу".

Мили је рекао да су САД радиле ову врсту обуке прије руске инвазије прошлог фебруара. Али када је рат почео, америчка Национална гарда и снаге за специјалне операције које су обављале обуку унутар Украјине напустиле су земљу. Овај нови напор, који спроводи Команда за обуку 7. армије Африке у Европи, биће наставак онога што су радили пре инвазије. Други европски савезници такође пружају обуку.