Економија

Москва: Упркос санкцијама извоз руске нафте повећан

Извоз нафте порастао за 7 одсто, док је испорука руског гаса ипак опала услед инцидената повезаних са Северним током 1 и 2
Москва: Упркос санкцијама извоз руске нафте повећанwww.globallookpress.com © Evgeny Philippov

Русија је, упркос санкцијама са Запада и другим непријатељским дејствима западних земаља, успела да произведе за 10 милиона тона или за два одсто више нафте током 2022. године, него што је то био случај током 2021, рекао је данас руски Министар енергетике Александар Новак на заједничком састанку са потпредседницима Владе и премијером Михаилом Мишустином.

Извоз руске нафте порастао је за 7 одсто, док је извоз руског гаса путем гасовода опао услед диверзантских акције повезаних са Северним током 1 и 2. Пад извоза овог енергента забележен је на нивоу од 7,6 одсто.

Ипак, извоз руског течног природног гаса забележио је раст од осам одсто. 

Повећан је и обим гаса који се путем гасовода Снага Сибира испоручивао Кини - експорт руског гаса овој земљи достигао је рекордних 15,4 милијарди кубних метара. 

Производња бензина и дизела такође је забележила раст у односу на показатеље током 2021. године.

Производња угља порасла је за 0,30 одсто на годишњем нивоу, и тако достигла нивое који су били забележени у току 2020. године.

Током читаве прошле године унутрашње тржиште било је стабилно снабдевено гасом, истакао је Новак, додајући да је земља током тог периода била снабдевена и неопходном количином енергије, те да су све потребе становништва и индустријског сектора биле задовољене. 

Производња електричне енергије увећала се за 0,7 одсто, док је потрошња порасла за 1,5 одсто.

Премијер Михаил Мишустин поручио је да је главни стратешки циљ Русије обезбедити неометан рад енергетског сектора земља. У том циљу, Русија ће током ове године пустити у промет нове енергетске блокове у оквиру нуклеарних електрана, чија ће општа снага превазићи 12 хиљада мегавати.

Планирана је и замена застареле опреме у свим електранама новом, савременом опремом, а радиће се и на изградњи нових далековода.

Пажња ће бити обраћена и на производњу електричне енергије са ниском емисијом угљеника, како би се смањио негативан утицај на животну средину, рекао је руски премијер.

image