Србија и Балкан

Вучић: На Дан државности конкурс за пријем 5.000 младих специјалаца, производићемо дронове

У Дому Гарде Војске Србије на Топчидеру одржан је састанак на коме су председнику Александру Вучићу представљени резултати анализе стања у ВС за 2022. годину
Вучић: На Дан државности конкурс за пријем 5.000 младих специјалаца, производићемо дронове© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Председник Србије Алксандар Вучић најавио је данас да ће 15. фебруара расписати конкурс за пријем у специјалне јединице Војске Србије.

"На Дан државности, 15. фебруара, ћу донети одлуку и расписати конкурс за пријем младих момака и девојка у специјалне јединице, где ће бити пријем до 5.000 припадника", навео је он и додао да ће минимална плата бити преко 200.000 динара.

Вучић је то рекао након састанка у Дому Гарде Војске Србије на Топчидеру где су му представљени резултати анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2022. годину.

"Било је пуно важног и доброг што смо урадили, мораћемо много више да се усредсредимо за добијање нових средстава из одбрамбене индустрије Србије", рекао је он након састанка.

Вучић је најавио да ће се у ресору одбране Србија сада више определити за беспилотне летелице и дронове, али је најавио и улагање у повећање животног стандарда припадника Војске Србије.

"Имали смо информисање о оперативним и функционалним способностима Војске Србије и сагледали све недостатке у вези се додатним опремањем наоружавања, као и планове за претходну и ову годину. Морамо да се определимо за добијање нових средстава из одбрамбене индустрије Србије, као што смо испоручивали Пасарсе, Милоше, мале Лазаре и Гвоздике и друго. Тако ћемо да се усредсредимо на беспилотне летелице и дронове домаће производње, и уложимо у  стандард припадника војске", рекао је Вучић.

Каже да је први пут након много деценија био већи број примљених него оних који су напустили војску у последње две године. Вучић је додао да је зато ове године повећање плата за војску 25 одсто.

Вучић је рекао да ће бити примљено до 5.000 младих у специјалне јединице, као што су 72. специјалне бригаде, 63. падобранске и јединице Кобре.

"Затим ниво 2, у оквиру батаљона Копнене војске и углавном извиђачких јединица, и ниво 3 у оквиру чета у оквиру бригада извиђичаких јединица", рекао је Вучић, и додао да ће основна плата бити већа од 200.000 динара.

Како је рекао, то значи да ће са свим дежурствима и прековременим радом плата ићи чак и до 320.000 динара месечно.

"Дакле, желимо и да тим огромним платама подстакнемо младе да се пријаве за специјалне јединице Војске Србије", рекао је Вучић.

Каже да на Србију веома негативно утиче рат у Украјини, пошто не можемо да увозимо као што смо планирали и платили наоружање и војну опрему, и не можемо да увозимо резервене делове.

"Зато морамо да се оријентишемо на сопствене снаге, погледали смо и безбедносно окружење и видели где су све безбедносни ризици, сагледали снагу свих других и своју снагу упоредили, и то ћемо наставити да радимо", закључио је Вучић.

Вучевић: Задовољни смо поступањем, организацијом и способношћу Војске

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да је то Министарство задовољно поступањем припадника Војске Србије, и са моралног и са патриотског аспекта, и то у кризним моментима везаним за безбедносну ситуацију на Косову и Метохију.

"Задовољни смо и са моралног и патриотског аспекта припадника Војске Србије у кризним моментима везано за безбедносну ситуацију у покрајини Косово и Метохија и као држава Србија, као грађани Србије исказујемо захвалност свим припадницима Војске Србије и МУП-а који су били ангажовани, а који су били спремни да изврше сваки задатак у циљу очувања суверенитета и независности наше државе и наших грађана", казао је Вучевић.

Вучевић рекао је да би волео да види смиривање ситуације свуда у свету, и у Украјини.

"Наша држава је врло јасна, забрањено је учешће у свим сукобима. Људи који су одважни су увек добродошли у јединице Војске Србије и сви који имају тај позитиван патриотски набој имају позив да то ураде у нашој војци", рекао је он.

Говорећи о сајбер нападу групе Анонимус на сајт Војске Србије, Вучевић је рекао да су били нападнути и сајтови Минситарства одбране и БИА, али да је успешно извршена одбрана.

"Могу да кажем да смо се под знацима навода одбранили од тих напада и анализирали из којих је држава покренут тај сајбер напад", казао је Вучевић новинарима и додао да су напади били и из региона и из Европе, али није прецизирао из којих тачно држава.

"Прво је био напад на сајт Министарства одбране и војске, а после се ширило на остале сајтове институција Србије, о чему ћемо у будућем периоду морати да поведемо рачуна. Показује се да неки имају нескривена непријатељства, што нас упозорава да отворимо очи и погледамо директно", рекао је он.

Премијерка Србије Ана Брнабић додала је да су Анонимуси успели да оборе једино сајт Републичког хидрометеоролошког завода, јер није под заштитом државних институција.

Састанку су, поред Вучића, присуствовали и премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић.

По доласку председника Србије у Дом Гарде, командант Почасног батаљона Гарде ВС предао му је рапорт, након чега је председник Вучић отишао на на састанак.

image