Србија и Балкан

Синиша Мали: Досегли смо пик инфлације, очекујем успоравање

Министар финасија указује да је стуб наше монетарне политике стабилан девизни курс, да имамо никад веће девизне резерве и резерве у злату
Синиша Мали: Досегли смо пик инфлације, очекујем успоравање© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да очекује успоравање инфлације, што ће означити и постепени излазак из кризе коју, како је истакао, нисмо ми изазвали.

Мали је за РТС рекао да, иако је забележен раст инфлације у прошлој години, она се у новембру и децембру изједначила.

"Досегли смо пик инфлације, забележено је успоравање инфлације и у ЕУ која је наш највећи партнер. Очекујем у месецима пред нама да ће инфлација ићи надоле", рекао је министар Мали.

Указује да је стуб наше монетарне политике стабилан девизни курс, да имамо никад веће девизне резерве и резерве у злату.

Сумирајући претходну годину, Мали је рекао да се цео свет суочава са никад већом кризом, која је почела још 2020. са корона вирусом, затим поремећајима у ланцима снабдевања, скоком цена енергената и на крају конфликтом у Украјини.

Истакао је да је Србија забележила раст БДП-а од 2,3 до 2,5 одсто.

"Први пут у историји БДП нам је изнад 60 милијарди евра, док је 2012. износио 33 милијарде. То је скоро дупло више. Дефицит буџета је на 3,3 одсто, што је изузетан резултат имајући у виду издвајања за набавку струје и гаса", рекао је Мали.

Удео јавног дуга је 55,2 одсто што је, додаје, далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто, а на рачуну Србије је преко 300 милијарди динара.

image