Србија и Балкан

Адвокат о поступку за убиство Оливера Ивановића: Нико не верује да ћемо сазнати истину

Оно што до сада имамо јесте да пет година после убиства и даље не знамо ништа, каже адвокат Небојша Влајић
Адвокат о поступку за убиство Оливера Ивановића: Нико не верује да ћемо сазнати истину© Зоран Шапоњић

У центру Северне Митровице, на месту на коме је пре пет година убијен Оливер Ивановић, јутрос су грађани Митровице, пријатељи и страначке колеге обележили годишњицу злочина.

Адвокат Небојша Влајић каже за РТ Балкан да не познаје никога ко верује да ће се у судском поступку за убиство Оливера Ивановића доћи до истине.

"Косовско правосуђе је доказано неспособно и пристрасно. Ко се нада правди у таквом поступку у најмању руку је неинформисан. Оно што до сада имамо, јесте да пет година после убиства и даље не знамо ништа. Саслушано је  на десетине сведока од којих ни један није рекао ни једну конкретну ствар. Људи против којих се води поступак су били скоро три године у притвору, поступак се води четири године и нема никаквог резултата. После таквог трајања поступка, очекивати да ће се десити нешто спектакуларно или нешто убедљиво, за мене није могуће", рекао је адвокат Небојша Влајић. 

По његовим речима, оптужница указује да је састављена од "неспособних људи који о догађају не знају много него нагађају". 

"Сама чињеница да је суд три пута враћао оптужницу на исправку, говори да она није ваљала, а ја сам убеђен да не ваља ни данас. Како ће се до краја суђења стићи, друго је питање, али та оптужница не оставља никакво уверење да ће тај поступак бити убедљив", рекао је Влајић. 

Дејан Недељковић, пријатељ убијеног Оливера Ивановића, рекао је да је за пет година речено све везано за убиство.

"Разлог овог данашњег минута ћутања, јесте да укажемо на оне који ћуте већ пет година, а знају сигурно много више од нас о убиству, о налогодавцима, и о починиоцима. Превасходно мислим на правосуђе тзв. Косова и његове власти, као и на правосуђе Србије које води паралелан поступак и власти Србије, а и на међународну заједницу која ћути пет година, што је срамно", рекао је Недељковић. 

Посланик у Народној Скупштини Републике Србије Срђан Миливојевић затражио је да се формира анкетни одбор који ће истражити све околности у вези са убиством Оливера Ивановића.

Рекао је да ће убице и налогодавци убиства Оливера Ивановића проћи као и убице Ивана Стамболића и Славка Ћурувије и да ће "Србија сазнати ко је наручио спот, организовао и спровео убиство". 

image