Србија и Балкан

Немачки институт завршио израду статута Заједнице српских општина

Очекује се да ће у току ове недеље бити познато време јавне расправе као и представљање тог Нацрта
Немачки институт завршио израду статута Заједнице српских општина© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Огранак немачког Института "Фридрих Еберт Стифтунг" (ФЕС) у Приштини је потврдио да су завршили израду статута Заједнице општина са српском већином, преноси данас приштински портал на албанском Економијаонлајн.

Портпарол ФЕС-а у Приштини Рене Шле рекао је да је посао на изради нацрта за ЗСО завршен и да ће се током ове недеље знати када ће бити одржана јавна раправа као и  представљање тог Нацрта.

"Завршили смо израду статута. Састаћемо се ове недеље да разговарамо о томе када да организујемо јавну расправу на коју сте, наравно, позвани", рекао је Шле, преноси Економијаонлајн.

Подсећамо, немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде изјавио је да је у потпуности сагласан са вишим саветником Стејт департмента Дереком Шолеом, да је крајње време за имплементацију свих споразума потписаних у Бриселу укључујући и формирање Заједница српских општина.

Роде је на Твитеру навео да ЗСО треба да се формира у складу са Уставом "Косова".

"У потпуности се слажем са вишим саветником Стејт департмента Дереком Шолеом да је крајње време да се сви бриселски споразуми брзо примене, укључујући успостављање ЗСО у складу са Уставом 'Косова'. Косовски предлог још увек не постоји", рекао је Роде.

У медијима је раније објављена једна верзија нацрта статута ЗСО, али су из Фондације ФЕС саопштили да је тај нацрт застарео и да се ради на новој верзији. 

image