Того: Повлачење признања тзв. Косова дефинитивно

Двојица министара нагласили традиционално пријатељство између Србије и Тогоа, док је гост позвао српску дипломатију да не напусти Африку
Того: Повлачење признања тзв. Косова дефинитивно© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Министар спољних послова Републике Того Робер Дисе изјавио је данас да је шефу српске дипломатије Ивици Дачићу рекао да га уверава у безрезервну подршку Републике Того када је у питању одбрана територијалног интегритета Србије.

"Ми у Тогу признајемо само једну, јединствену Србију. Драго ми је што сте поменули повлачење признања Косова, то повлачење је дефинитивно", рекао је Дисе на заједничкој конференцији за новинаре са Дачићем у Министарству спољних послова, преноси Танјуг.

Он је рекао и да 54 земље Африке чине једну трећину у Уједињеним нацијама, приметивши да је српска дипломатија у једном тренутку напустила Африку, али да је актуелни шеф дипломатије Ивица Дачић вратио сарадњу, на чему му је захвалио.

"Молим вас, и ви то добро радите, да не напуштате Африку. Ја вам на томе захваљујем", поручио је Дисе.

Дачић и Дисе су данас потписали Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских пасоша.

"Желимо јачу сарадњу у више сектора од образовања до економије, да имамо већу трговинску размену. Хтели бисмо да појачамо и сарадњу у области туризма и пољопривреде", рекао је Дисе.

Дачић је рекао да је са министром спољних послова Републике Того имао велики број сусрета и разговора на различитим местима, укључујући и његову посету у мају 2019. године.

"Србију, односно бившу Југославију и Того везује традиционално пријатељство које је можда у неким тренуцима било заборављено. Ми желимо да ту сарадњу и пријатељство обнављамо и оснажујемо", рекао је Дачић.

Он је додао да ће се министар спољних послова Тогоа данас састати и са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

Како је истакао Дисе, има много простора за унапређење односа између две земље, истичући да Србија мора да негује стара пријатељства и да тражи заједничке интересе са тим земљама у свету где ситуација данас није лака.

"Србија се посветила развоју односа са афричким земљама", рекао је Дачић и подсетио да је Того, после његове посете, одлучио да повуче одлуку о признању Косова.

Дачић је на томе захвалио и истакао да је 27 земаља повукло признање тзв. Косова чиме се отворена шанса за договоре и дијалог.

"Они који желе независно Косово желе то да учине пречицом или прегласавањем на одређеним форумима. Ми смо то спречили и вратили смо дијалог на сцену", рекао је Дачић.

Того је признао независност тзв. Косова у јулу 2014. године, али је то признање повукао пет година касније, у јуну 2019. године.