Свет

Сијарто: Рачунамо на финансијску подршку ЕУ за изградњу нових гасовода

Важно је у будућности остварити блиску сарадњу са Бугарском како би се омогућили нови извори гаса за централноевропски регион, поручио је мађарски министар спољних послова
Сијарто: Рачунамо на финансијску подршку ЕУ за изградњу нових гасоводаwww.globallookpress.com © Attila Volgyi

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да Будимпешта очекује да ће Европска унија пружити финансијску подршку за изградњу инфраструктуре за снабдевање гасом из нових извора у централну Европу, јер су за то заинтересоване све земље у региону.

"Важно је у будућности остварити блиску сарадњу са Бугарском како би се омогућили нови извори гаса за централноевропски регион. Раст улоге гаса који ће се испоручивати из Азербејџана је стратешки циљ за обе наше земље. Да би ови нови извори гаса заиста постали доступни у централној Европи, потребан је веома озбиљан развој инфраструктуре, изградња нових мађарских гасовода и нових интерконектора", рекао је Сијарто, преносе "РИА Новости".

Он је додао да становници централне Европе очекују да ће ЕУ пружити подршку и обезбедити средства за изградњу нових гасовода.

"Ово је питање на европском нивоу, тако да ми, становници централне Европе, оправдано очекујемо да ће Европска унија пружити подршку, обезбедити средства за изградњу нових гасовода и развој инфраструктуре која је неопходна за енергетску безбедност Централне Европе у будућности", рекао је мађарски министар.

Он је рекао да Бугарска остаје једна од најважнијих транзитних земаља за Мађарску, која је 2022. године добила 4,8 милијарди кубних метара гаса.

"Уверени смо да је бугарска влада неколико пута јасно ставила до знања да ће се њена поуздана улога у снабдевању наставити и у будућности. Тако да Мађарска очекује да ће наше снабдевање гасом у будућности бити загарантовано захваљујући сигурним испорукама преко те земље", рекао је дипломата и додао да је снабдевање Мађарске енергијом безбедно јер имају поуздане снабдеваче с једне стране, а поуздане транзитне земље с друге.

Сијарто је подсетио и да Мађарска од децембра добија нуклеарно гориво за нуклеарку "Пакс" из Русије новом рутом, која најпре морским путем стиже у бугарску Варну, а одатле преко Бугарске и Румуније у Мађарску железницом.

Сијарто је раније на састанку министара енергетике турских држава рекао да ће се обим гаса који долази из Азербејџана у Европу удвостручити у наредним годинама, што је најреалнија прилика за диверсификацију европског снабдевања енергијом.

Министарство спољних послова Мађарске је саопштило да та земља ради на диверсификацији испоруке гаса у земљу, али да краткорочно неће бити могуће заменити руске енергенте. Поред повећања увоза азербејџанског гаса, Мађарска је заинтересована за повећање испоруке ЛНГ-а у земљу преко терминала у хрватском Крку и развој гасног поља у Румунији.

Мађарски премијер Виктор Орбан је раније рекао да Европа губи одбијањем руских енергената у корист америчких, пошто је принуђена да их преплаћује од пет до десет пута. Према његовим речима, Европа треба да постави питање "америчким пријатељима" ко у овој ситуацији побеђује.

 

image