Економија

Московска берза почeла да тргује у јуанима

Нови фонд којим се тргује на берзи пружа инвеститорима додатну прилику да ојачају портфеље и улажу у кинеску валуту
Московска берза почeла да тргује у јуанимаwww.globallookpress.com © Sergey Petrov

На Московској берзи данас је почело трговање првог руско-кинеског заједничког инвестиционог фонда који послује у кинеским јуанима "Први – штедни фонд у јуанима", којим управља компанија "Перваја" (Прва), саопштено је на сајту берзе.

Нови фонд којим се тргује на берзи пружа инвеститорима додатну прилику да ојачају портфеље и улажу у кинеску валуту.

Фонд улаже у инструменте тржишта новца деноминиране у јуанима и обвезнице руских компанија деноминиране у јуанима. Како се нове емисије таквих обвезница појављују на руском тржишту, оне ће бити укључене у портфељ фонда, под условом да буду у складу са његовим захтевима.

Референтни показатељ фонда је РУСФАР ЦНИ (просечна стопа обезбеђеног финансирања у Русији) индикатор вредности обезбеђеног новца у јуанима, који израчунава Московска берза на основу репо трансакција са централном другом уговорном страном са сертификатима о учешћу у клирингу намиреним у јуанима.

Директор сектора за тржиште капитала Московске берзе Борис Блохин рекао је да покретање првог берзанског фонда у јуанима отвара нови тржишни сегмент и пружа свим категоријама клијената додатне могућности за улагање у кинеску валуту.

"За овај производ видимо интересовање како компанија за управљање, тако и институционалних и малопродајних инвеститора. Уверени смо да ће се понуда финансијских инструмената РМБ повећати",  нагласио је Блохин.

Потпредседница компаније за управљање "Први" Екатерина Васиљева изјавила је да је диверсификација једно од главних правила инвеститора.

"Нови производ компаније за управљање омогућава не само да заштити средства од инфлације, већ и да пласирате своју штедњу и примате приход у јуанима са ниским нивоом ризика. Истовремено, јуан не носи такве трошкове као што су, евро и амерички долар, за које банке и брокерске компаније намећу накнаде за складиштење. Активно управљање вам омогућава да брзо одговорите на промене на тржишту", нагласила је Васиљева.

Цена акције у тренутку формирања фонда је десет рубаља, док је минимални износ улагања једна акција. Трговине и обрачуни се обављају у руским рубљама и кинеским јуанима. Фонд је доступан за куповину на индивидуалном инвестиционом рачуну.

image