Преминула италијанска дива Ђина Лолобриђида

Медитерански секс симбол из педесетих година прошлог века, Ђина Лолобриђида, преминула је у 95. години живота.
Преминула италијанска дива Ђина ЛолобриђидаGetty © Keystone Features

"Сви смо рођени да умремо, разлика је у интензитету живота који бирамо да живимо", рекла је својеврмено Ђина Лолобриђида, која је доживела сјај златног доба Холивуда и за којом су уздисали милиони мушкараца широм света. Први пут се у јавности појавила на избору за Мис Италије 1947. године, када је добила титулу пратиље.

Славу је стекла прво у иностранству, па тек онда у совјој родној Италији. У домовини су за њу чули тек након филма "Хлеб, љубав и фантазија" из 1953. године. До тада је научила француски и енглески језик, што јој је омогућило да глуми и буде тражена широм Европе. Најпознатији филмови ове глумице били су "Краљ, краљица и слуга", "Сервантес", "Трапез", "Царска Венера" и "Звонар из Нотр Дама". 

Дуго је била једна од ретких италијанских глумица коју су волели амерички редитељи. Прва, и Ђини најдража награда била је награда "Викотоар" ("Victoire"), за "најбољу инострану глумицу", коју је добила у Француској 1953. године. Исту награду добила је и наредне две године.

Приликом посете Московском међународном фестивалу, 1961.године, на питање организатора са ким из СССР би желела да се упозна, изјавила је да је би хтела да упозна космонаута Јурија Гагарина. "Очигледно су очекивали да кажем име Хрушчова, али он ме није интересовао. Замолила сам да ме упознају са Гагарином. Тада су све жене планете биле заљубљене у његов осмех и несташни поглед. И ја нисам била изузетак," присетила се италијанска глумица.

Деловало је да води гламурозан живота, али то није било реалност. Тек у 90 години је отворила душу и признала да је као млада жена била силована, што јој је обележило читав живот. На холивудском "Булевару славних", ова глумица добила је своју звезду. Поред глуме бавила се и фотографијом, као и скулптуром. Једном се удавала и развела и има једног сина. 

Од продаје своје колекције накита, 2013. године, донирала је скоро 5 милиона долара за истраживања терапије матичним ћелијама. Последње године живота провела је у својем раскошном дому у Риму.