Србија и Балкан

Курти: Београд жели да "Косово" има државу у држави као БиХ Републику Српску

Премијер привремених приштинских институција наводи да је Приштина последњих 10 година потписала 33 споразума са Београдом и да готово ништа није спроведено
Курти: Београд жели да "Косово" има државу у држави као БиХ Републику Српскуwww.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да Београд има за циљ аутономију за Србе.

Према његовим речима, Србија жели да тзв. Косово, као и Босна, има државу у држави, као што је Република Српска, односно да Косово постане нефункционално.

Курти је навео да је рекао председнику Србије Александру Вучићу да, ако заиста жели нешто да уради за Србе, треба да призна "Косово".

У интервјуу за швајцарски лист "Тагес анцајгер" он је навео да је Приштина последњих 10 година потписала 33 споразума са Београдом и да готово ништа није спроведено.

Курти тврди да би неки од ових споразума били и у интересу Приштине, али да Београд увек инсистира на општинској аутономији, пренео је "Репортери".

Курти тврди да Вучић не може да каже да је такозвано Косово лажна држава и да се истовремено залаже за општинску аутономију и додаје да је то као да наручите чај без шоље.

"Нисмо ми глупи", рекао је Курти.

Он је истакао да би ЕУ требало да размисли о томе да ли жели да настави са "уобичајеним послом" са Србијом и да настави да јој безусловно исплаћује све субвенције.

Према Куртијевим речима, Београд није увео санкције Москви и из Русије добија најјефтинији гас, за Београд су најважнији односи са Русијом као и са Кином, што како је оценио, мора да има цену.

Он је устврдио да Србија није нормална земља јер се није дистанцирала од наслеђа диктатора Слободана Милошевића.

На питање да ли се може замислити већи сукоб као деведесетих година, Курти је одговорио да би било неодговорно рећи да нема ризика од ескалације.

"Од руског напада на Украјину 24. фебруара, видели смо доказе пансловенске хегемоније, као што су заједничке војне вежбе Србије и Русије", тврди Курти и додаје да чак и неколико стотина људи може да направи велику штету.

image