Русија

Путин Ердогану: Кијевски режим продубљује сукоб уз подршку западних спонзора

Пример лицемерне политике Кијева било је одбијање предлога о прекиду ватре за време православног Божића, рекао је руски председник
Путин Ердогану: Кијевски режим продубљује сукоб уз подршку западних спонзораwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин рекао је данас турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану, у телефонском разговору, да се кијевски режим ослања на интензивирање сукоба уз подршку западних спонзора, повећавајући обим наоружања и војне опреме.

"Пример лицемерне политике Кијева било је одбијање предлога о прекиду ватре за време православног Божића", саопштили су из Кремља делове разговора двојице лидера.

Како се наводи, Путин и Ердоган су међу приоритетима сарадње истакли снабдевање руским гасом и стварање регионалног гасног чворишта у Турској.

"Обе стране су потврдиле намеру за даљи свеобухватни развој руско-турске сарадње. Међу приоритетима је сарадња у енергетском сектору, укључујући снабдевање руским природним гасом и стварање регионалног гасног чворишта у Турској", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је разговарано и о питањима нормализације турско-сиријских односа, у контексту иницијативе Анкаре за покретање консултација уз учешће руских, турских и сиријских представника. Наглашен је практични значај заједничког рада Русије, Турске и Ирана у оквиру Астанског процеса за промоцију сиријског поравнања.

"Разматрано је спровођење Истанбулских споразума од 22. јула 2022. о извозу украјинског жита из црноморских лука и деблокади испорука хране и ђубрива из Русије", додали су у Кремљу.

У саопштењу се додаје да су председници двеју земаља покренули питање размене заробљеника између Русије и Украјине.

Ердоган потврдио спремност да преузме улогу посредника са Украјином

Канцеларија турског лидера саопштила је да је турски председник потврдио да је Анкара спремна да посредује за мир између Русије и Украјине.

"Председник Ердоган је потврдио да је Турска спремна да преузме улогу модератора и посредника за успостављање трајног мира између Русије и Украјине", наводи се у саопштењу.

image