Свет

"Химарс", тенкови, "патриот": Чиме је све Запад наоружао Украјину?

Украјинци још нису добили ракетне системе дугог домета, а западни савезници устежу се и када је реч о слању борбених тенкова
"Химарс", тенкови, "патриот": Чиме је све Запад наоружао Украјину?www.globallookpress.com © Senior Airman Beaux Hebert/Keystone Press Agency

Украјина је постала полигон за тестирање западног оружја, устврдио је "Си-Ен-Ен", а мало по мало украјински савезници прикупили су за ову земљу више од 4.000 оклопних возила, артиљеријских оруђа, авиона и других система наоружања.

"Блумберг" је тако анализирао шта је све на располагању украјинској војсци позивајући се на податке "Орика", холандског сајта за анализу одбране, али и најаве савезника о слању војне помоћи.

Медиј је ову анализу објавио ограђујући се, међутим, да она није апсолутно прецизна, јер неке од ових ставки, иако обећане, можда нису испоручене, док се исто тако могло десити да су неки комади оружја испоручени, али да то није објављено.

Тенкови

Украјинци су до сада били најгрлатији у својим захтевима да им се пошаљу тенкови, па су тако, притискајући савезнике успели да прикупе 410 борбених возила која су испоручиле чланице НАТО-а међу којима су Пољска, Чешка и Словенија.

Након дуготрајног инсистирања да им Запад пошаље још тешког наоружања, Зеленског су обрадовале вести из Британије која је обећала слање главног борбеног тенка своје војске "челенџера 2". Лист "Сан" пише да Кијеву следују две пошиљке са укупно 12 ових возила.

Пољаци обећавају и подједнако моћне немачке "леопарде", под условом да их пошаљу и други НАТО савезници, али САД и Немачка се и даље премишљају хоће ли преузети обавезу али и ризик да испоручујући своје најмоћније оружје испровоцирају снажан одговор Русије.

Ситуација би требало да се искристалише до 20. јануара, када се западни званичници одбране састају у ваздухопловној бази Рамштајн и када ће, вероватно, дискутовати о слању још тенкова.

Пешадијска оклопна борбена возила

Украјина се засад може похалити са укупно 300 борбених возила пешадијe, укључујући 250 БВП совјетске производње који су стигли из бивших комунистичких држава.

Војска Украјине ускоро ће бити снабдевена и са, за сада неодређеним бројем ловаца тенкова на точковима АМКС-10РЦ. Њих ће послати Французи, док ће САД и Немачка своју великодушност показати поклањањем борбених возила "бредли", односно "мардер".

Оклопни транспортери

Украјина тренутно има 1.100 оклопних транспортера, међу којима је и 300 носача трупа М113 (слале су их Велика Британија, Литванија, Аустралија, Немачка, Данска, Португал и Шпанија) и 250 М117.

Уз то војска се служи и са неколико стотина других возила, укључујући и оклопне медицинске центре.

Реч је, наиме, о транспортерима који првозе снаге на бојном пољу, али за разлику од борбених возила, носе лакше оружје, односно тешке митраљезе који се углавном користе за самоодбрану.

Возила отпорна на мине (МРАП)

Ова возила слична су оклопним, али су посебно дизајнирана и имају закошене трупове који служе да путнике заштите од мина и импровизованих ескплозивних направа.

У украјинском аресеналу има их 925 (међу којима и 440 америчких  М1224 "мак про"), а ту је и 90 аустралијских "бушмастера" и један број "вучјих хртова" и "мастифа" које је донирала Британија.

Пешадијска транспортна возила

Транспортери на точковима - обично оклопни - транспортују војнике по бојном пољу у нападу, извиђању и патроли, а Украјинци их имају више од 1.540, укључујући и 1.250 високомобилних вишенаменских возила "хамви", америчке производње.

Артиљерија

Артиљерију Кијева чини 300 хаубица, међу којима је више од 210 британских вучних хубица М777 калибра од 155 милиметара, али и 72 америчке хаубице калибра 105 милиметара.

На територији Украјине је и више од 400 комада самоходне артиљерије од којих је 180 урађено по наруџбини. Међу њима је више од 20 хаубица калибра 155 милиметара из Британије, и по 18 из Пољске, Немачке и САД.

Вишеструки ракетни бацачи

Арсенал Украјине и чини 95 вишеструких ракетних бацача, а међу њима је и 38 ракетних система високе покретљивости "ХИМАРС" које производи амерички "Локид Мартин".

Овај систем који омогућава прецизне ударе дугог домета, уједно је и једно од најмоћнијих оружја којим Кијев располаже. "ХИМАРС" је до сада углавном коришћен за уништавање руских складишта оружја, као и контролних и командних центара и сабирних пунктова.

Украјинци су наоружани и са више од 40 ракетних бацача из комунистичког доба калибра 122 милиметра, које су добили из Пољске и Чешке.

Противваздушни системи

Противваздушну одбрану Украјине засад чини 37 немачких самоходних топова "гепард", осам ракетних батерија НАСАМС америчке производње, али и две ракетне батерије "патриот" коју су обезбедиле Америка и Немачка.

Небо ове источноевропске земље брани и шест ракетних система "стрела-10Мс" из Чешке, исто толико "стормер ХВМ"-ова из Велике Британије, као и прегршт других ракетних система земља-ваздух из Словачке, Немачке, Шпаније, Француске и Пољске.

Немачки "гепарди", иначе, могу да обарају ниско летеће крстареће ракете, док су ракетни системи задужени за ваздушне циљеве на већим висинама.

А дуго жељени "патриот", најнапреднији је западни противваздушни систем који може да гађа балистичке ракете краћег домета који би могле да носе тактичку нуклеарну бојеву главу којом је запретио и руски председник Владимир Путин.

Авиони

На војним аеродромима у Украјини налази се и низ авиона различите производње, па тако украјински пилоти лете са 14 руских  јуришника "СУ-25" које су им поклониле савезнице из НАТО-а након што су их откупиле од Бугарске, као и са још четири иста авиона из Северне Македоније.

До ове источноевропске земље стигло је и 20 хеликоптера "МИ-17", такође руске производње, које су донирале САД иако су били првобитно намењени за Авганистан.  

Украјинци располажу и са 11 хеликоптера совјетске производње из Чешке, Словачке и Летоније, три британска "вестленд си кинг", али и шест хеликоптера "камов" руске производње, добијених из Португала.

Војска је наоружана и са више од тридесет турских дронова "бајрактар" и поједним из Литваније и Пољске, као и са стотинама америчких дронова камиказа "свичблејд" и 415 извиђачких дронова.

Друга опрема

Део украјинског арсенала чине и ракете које могу да се користе против непријатељских радара, бродова и површинских циљева, као и опрема за електронско ратовање, беспилотни бродове на води, радарска опрема и други системи.

Ракете дугог домета

На украјинском списку жеља нашле су се ракете дугог домета, али нико од њихових савезника није пристао да ове ракетне системе испоручи. Реч је наиме о системима који могу да погађају мете на много већој удаљености него "ХИМАРС".  Због тога што би овакво оружје омогућило Украјинцима да нападају мете дубоко на руској територији, западни званичници нису расположени да их пошљау плашећи се да би их то могло довести до директне конфронтације са Москвом.

image