Британија потврдила: Украјини стиже чета "челенџера"

Одлука Уједињеног краљевства да пошаље своје тенкове, надају се савезници Украјине, мотивисаће и колебљиве Немце и друге земље да испоруче своје "леопарде"
Британија потврдила: Украјини стиже чета "челенџера"Getty © Dan Kitwood/Getty Images)

Британија Украјини шаље чету својих тенкова "челенџер 2", дефинитивно је потврдио британски министар одбране Вен Волас, а пренео "Гардијан".

Волас је у обраћању пред Доњим домом поручио и осталим савезницима Украјине да, морају "убрзати колективне напоре да драматично, економски и војно изврше притисак" на Владимира Путина.

Наиме, најављујући "најзначајнији борбени пакет до сада за убрзање украјинског успеха", Уједињено краљевство постало је прва западна сила која ће Украјинцима испоручити главне борбене тенкове.

Волас је зато директно позвао и до сада колебљиву Немачку да Украјини одобри испоруку својих најјачих "леопард" тенкова, наглашавајући да би то могло да подстакне и друге државе да упуте војну помоћ Кијеву.

"Знамо да је Пољска веома заинтересована да поклони 'леопарда', као и Финска", рекао је британски министар одбране, а пренео Ројтерс. 

Премијер Риши Сунак, иначе је први пут у суботу, у разговору са украјинским председником Владимиром Зеленским навео да је намера Британије да Кијеву обезбеди мали број "челенџера", који су се користили и у Босни и током рата у Ираку 2003.

Његов портпарол тада је рекао да је ова пошиљка, као и испорука додатних артиљеријских система знак "амбиције Велике Британије да појача своју подршку Украјини".

Русија, наравно на ово није остала нема, па је тако портпарол Кремља Дмитриј Песков запретио да ће тенкови "челенџер 2" горети као и сви остали, а да ће циљеви специјалне операције бити остварени.

"Специјална војна операција ће се наставити. Западне испоруке тешких оклопних возила Украјини не могу да промене ситуацију на терену, јер су ови тенкови у пламену и наставиће да горе. Циљеви специјалне војне операције биће остварени", поручио је Песков, а пренео ТАСС.

На најаве о испоруци британских тенкова реаговала је и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова која је подсетила да ће "испоруке наоружања бити легитимна мета руских удара".

Иако саграђен деведесетих година прошлог века, односно стар више од 20 година, "челенџер 2" ће бити најмодернији тенк на располагању украјинској војсци.

Украјинци тако добијају укупно 14 тенкова са ојачаним оклопом и техничким возилима за њихово сервисирање. Уз то, у новом пакету британске војне помоћи биће и осам топова АС90, стотине оклопних и сервисних возила, укључујући "булдог" транспортере и друго наоружање.